Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις – Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία

Με βροχή ρουκετών απάντησε η Χαμάς μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, με τις συγκρούσεις να κλιμακώνονται και τη διεθνή ανησυχία να κορυφώνεται καθώς είναι σε εξέλιξη οι πιο έντονες εχθροπραξίες των τελευταίων ετών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, από τον πόλεμο του 2014. Η επίθεση στον υπό τον έλεγχο της Χαμάς θύλακο είναι η πιο σφοδρή εδώ και χρόνια και αυξάνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Στη Γάζα, ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε προκαταβολικά το Ισραήλ στους κατοίκους να το εκκενώσουν και ένα άλλο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές.

Καταιγισμός ρουκετών από τη Χαμάς

Σε νέα εκτόξευση 130 ρουκετών προχώρησε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ, σε απάντηση σε ισραηλινές επιδρομές που σκότωσαν διοικητές της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης και κατέστρεψαν ακόμη ένα κτίριο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους ενάντια σε τρεις πόλεις του Ισραήλ «σε απάντηση στην επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και στο θάνατο μιας ομάδας ηγετών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αεροπορική επιδρομή από το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 16 μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον της Γάζας και Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν βροχή ρουκετών στο Ισραήλ. Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα αφότου κλιμακώθηκε η βία προχθές, Δευτέρα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, ανέφεραν ιατρικοί αξιωματούχοι. Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφερε πως ο διοικητής της ταξιαρχίας για την πόλη της Γάζας περιλαμβάνεται μεταξύ των στελεχών του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Χαμάς που σκοτώθηκαν.

“Είναι μόνο η αρχή. Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν είχαν ποτέ φανταστεί”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Λίγο μετά την ανακοίνωση, ένας νέος καταιγισμός ρουκετών εκτοξεύθηκαν προς την ισραηλινή πόλη Ασντόντ και ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο στρατός ετοιμαζόταν για νέες ομοβροντίες στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή και την απώλεια “άλλων ηγετών και πολεμιστών” και ανέφερε σε μια ανακοίνωση: “Χιλιάδες ηγέτες και στρατιώτες θα ακολουθήσουν τα βήματά τους και θα γίνουν μάρτυρες”.

Παλαιστινιακή πηγή δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν σημείωσαν πρόοδο ώστε να τερματιστεί η βία που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένταση στη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού και συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Άλλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σημεία εκτόξευσης ρουκετών, όπως υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός, γραφεία της Χαμάς και σπίτια ηγετών της Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις εχθροπραξίες στη Γάζα.

Καθώς οι εκρήξεις συντάρασσαν κτίρια και άνθρωποι έτρεχαν να βγουν από τα σπίτια τους, ένας άνδρας σε δρόμο της Γάζας δήλωσε πως “το Ισραήλ τρελάθηκε”. Αυτόπτες μάρτυρες και υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν πως από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, περιλαμβανομένης μίας γυναίκας, που βρισκόταν σε αυτοκίνητο.

Πολλοί Ισραηλινοί πέρασαν επίσης μια άγρυπνη νύχτα καθώς κύματα ρουκετών έπλητταν την ισραηλινή ενδοχώρα. “Τα παιδιά γλίτωσαν από τον κορονοϊό, και τώρα νέο τραύμα”, δήλωσε μια Ισραηλινή στην παραλιακή πόλη Άσκελον στο Channel 11 TV.Οι Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια ή ξάπλωσαν ακίνητοι στα πεζοδρόμια σε μερικές κοινότητες μακριά από τη Γάζα.

“Όλο το Ισραήλ δέχεται επίθεση. Είναι πολύ τρομακτική κατάσταση”, δήλωσε η Μάργκο Αρόνοβιτς, μια 26χρονη φοιτήτρια, στο Τελ Αβίβ.

Στα σύνορα με τη Γάζα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο, ανέφερε ο στρατός. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτα στη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ. Η ένταση επεκτάθηκε σε μικτές αραβοεβραϊκές πόλεις στο Ισραήλ όπου έγιναν διαδηλώσεις για τις εχθροπραξίες. Μια συναγωγή πυρπολήθηκε στη Λοντ.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ισραηλινή στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιτευχθεί “πλήρης και μακροπρόθεσμη ηρεμία”. Η ενεργειακή εταιρεία των ΗΠΑ, Chevron, ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πλατφόρμα φυσικού αερίου της Ταμάρ ανοικτά των ισραηλινών ακτών έπειτα από οδηγίες του υπουργείου Ενέργειας. Το Ισραήλ ανάφερε πως οι ενεργειακές του ανάγκες εξακολουθούν να καλύπτονται.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 210 ρουκέτες προς την κατεύθυνση της Μπερσέμπα στο νότιο Ισραήλ και στο Τελ Αβίβ στη διάρκεια της νύχτας απαντώντας στα πλήγματα σε ψηλά κτίρια στην πόλη της Γάζας. “Αν (οι ισραηλινές δυνάμεις) θέλουν να κλιμακώσουν, η αντίσταση είναι έτοιμη”, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Πώς “ξύπνησε” η βία

Για το Ισραήλ, η στοχοποίηση του Τελ Αβίβ, της εμπορικής πρωτεύουσάς του, είναι μια νέα πρόκληση στην αντιπαράθεση με τη Χαμάς, την οποία το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η βία ακολούθησε εβδομάδες έντασης στη διάρκεια του Ραμαζανιού, με συγκρούσεις ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και Παλαιστίνιους διαδηλωτές κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτές κλιμακώθηκαν πριν από μια δικαστική ακρόαση -που έχει στο μεταξύ ακυρωθεί– η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τα οποία διεκδικούν Εβραίοι έποικοι.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στο πάγωμα των συνομιλών των αντιπάλων του Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και την εκδίωξή του έπειτα από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ιατρικές πηγές δήλωσαν ότι ένας 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε πως 14 από τους ανθρώπους που φέρεται να σκοτώθηκαν ήταν παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ερευνά τις πληροφορίες αυτές και πως προτεραιότητά του είναι η αποτροπή απωλειών αμάχων.

Το Ισραήλ έχει στείλει πεζικό και θωρακισμένα οχήματα προκειμένου να ενισχύσουν άρματα μάχης που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην περιοχή, ξυπνώντας μνήμες από την τελευταία χερσαία εισβολή του στη Γάζα προκειμένου να σταματήσει επιθέσεις με ρουκέτες το 2014.

Ισραηλινοί διασώστες: Νεκρός 6χρονος από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας

Ένα εξάχρονο αγόρι σκοτώθηκε σήμερα στο Ισραήλ από μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν Ισραηλινοί διασώστες, μετά έναν νέο καταιγισμό ρουκετών που εξαπέλυσε η Χαμάς. Στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, που βρίσκεται πολύ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης «δεν μπόρεσαν να σώσουν το μικρό παιδί εξαιτίας της σοβαρότητας των τραυμάτων του», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, χωρίς να προσδιορίζουν τη φύση των τραυμάτων του.

ΗΠΑ: Αμερικανικές αερογραμμές ακυρώνουν πτήσεις προς Τελ Αβίβ

Οι αμερικανικές αερογραμμές United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines ακύρωσαν πτήσεις τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Τελ Αβίβ για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware. Εκπρόσωποι της United και της Delta επιβεβαίωσαν τις ακυρώσεις και ανέφεραν ότι οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου η βία έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η Delta «δεν έχει αποφασίσει για επανάληψη αυτής της σύνδεσης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Μπορέλ: Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσει

«Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει» τόνισε με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Πρόσθεσε ότι «αυτό ακολουθεί ημέρες έντασης και συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των ιερών τόπων και της αυξανόμενης βίας σε πόλεις του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ είναι απογοητευμένη από τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων», ενώ επισημαίνεται ότι «η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς και άλλες ομάδες προς Ισραηλινούς πολίτες είναι απαράδεκτη».

«Αν και αναγνωρίζεται η νόμιμη ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό του, αυτή η απάντηση πρέπει να είναι αναλογική και με μέγιστο περιορισμό στη χρήση βίας», τονίστηκε στην ανακοίνωση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας. Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία, πρώτα απ’ όλα, θα επηρεάσει τον άμαχο πληθυσμό και από τις δύο πλευρές. Στην Ιερουσαλήμ, το status quo στους ιερούς τόπους πρέπει να γίνεται σεβαστό και να διασφαλίζεται η ελευθερία της λατρείας». Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή και με τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων μέσω του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης ως ζήτημα προτεραιότητας και για την υποστήριξη των προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της περαιτέρω βίας.

Επικοινωνία Ερντογάν -Πούτιν για τις εξελίξεις στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Γάζα και την Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει την ανάληψη διεθνούς δράσης εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας το πρωί της Τετάρτης καθώς η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν βροχή ρουκετών πέρα από τα σύνορα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άνθρωποι.

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει “να διδάξει ένα αποτρεπτικό μάθημα” στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει την αντίδραση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε να γίνει εργασία για την αποστολή διεθνών ειρηνευτών στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην προστασία των Παλαιστινίων, μια πρόταση που έχει κάνει η Τουρκία από το 2018.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσαν σε “αποκλιμάκωση” στη νέα φονική σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το εβραϊκό κράτος.

“Εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις μάχες που συνεχίζονται, τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών”, ανέφερε η ρωσική προεδρία. “Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσαν τα μέρη σε αποκλιμάκωση των εντάσεων”.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους σε “αυτοσυγκράτηση”, δηλώνοντας “πολύ ανήσυχος” από “την αυξανόμενη βία και τα θύματα αμάχους” και ζητώντας “επείγουσα αποκλιμάκωση”.

“Καλώ το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να κάνουν πίσω από το χείλος του γκρεμού και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ανήσυχο από την αυξανόμενη βία και τα θύματα αμάχους και ευχόμαστε να υπάρξει μια επείγουσα αποκλιμάκωση των εντάσεων”, ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φατού Μπενσουντά δήλωσε ανήσυχη για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. “Επισημαίνω με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και μέσα και γύρω από τη Γάζα και το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων βάσει του Καταστατικού της Ρώμης”, έγραψε η Μπενσουντά στο Twitter. Η Μπενσουντά είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι ξεκινά έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη, μια πρωτοβουλία την οποία είχε απορρίψει το Ισραήλ, αλλά είχαν χαιρετίσει οι Παλαιστίνιοι.

Η ίδια, την οποία θα αντικαταστήσει στις 16 Ιουνίου ο Βρετανός εισαγγελέας Καρίμ Καν, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2019 ότι εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί ή διαπράττονται στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε αναφέρει τόσο τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ όσο και την παλαιστινιακή Χαμάς ως πιθανούς δράστες των εγκλημάτων αυτών. “Το γραφείο μου θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις επί του πεδίου και θα εξετάσει όποιο ζήτημα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του”, τόνισε η Μπενσουντά σήμερα.

ΥΠΕΞ: Η κλιμάκωση της βίας τόσο στα Ιεροσόλυμα όσο και στην Γάζα θα πρέπει να σταματήσει

“Η κλιμάκωση της βίας τόσο στα Ιεροσόλυμα όσο και στην Γάζα θα πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού στο Ισραήλ, οι οποίες είναι καταδικαστέες και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

“Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζουμε εκ νέου την ανάγκη όπως όλες οι πλευρές προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση. Επίσης θα πρέπει να καταβληθούν ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού”, σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει:

“Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει ότι η επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση της λύσης των δύο κρατών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Πηγή φωτό:BBC/Reuters, AFP, EPA

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ