Μαρί Τουσέν: Ορθώσαμε ανάστημα στον φασισμό – Τι λέει η πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που αποφάσισε την άρση ασυλίας

Του Αλέξανδρου Κόντη

«Ο Λαγός έχει καταδικαστεί για ορισμένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα και δεν έπρεπε να του επιτραπεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης χρησιμοποιώντας την ασυλία. Οι ακραίες μέθοδοι και η παρελθούσα εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρέπει πάντα να ορθώνουμε ανάστημα απέναντι στον φασισμό, στη ρητορική μίσους και στην ακραία βία, όπου και αν εμφανίζονται». Με αυτά τα λόγια, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μαρί Τουσέν υποδέχεται την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, το βράδυ της Μ. Δευτέρας. Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη απόφαση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (JURI Committee) της Ευρωβουλής, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απονομή της δικαιοσύνης, έξι και πλέον μήνες μετά την καταδίκη του Λαγού σε 13 χρόνια και 8 μήνες φυλάκισης, ως ηγετικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Μιλώντας στη Realnews, η πρόεδρος της επιτροπής JURI και μέλος της ευρω-ομάδας των Πρασίνων Μ. Τουσέν αποκαλύπτει πως ο Λαγός είχε ζητήσει ακρόαση από τους ευρωβουλευτές. Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι, ακόμα και μετά τη σύλληψή του, ο άνθρωπος που κρίθηκε ένοχος για τον καθοδηγητικό του ρόλο στις αιματηρές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να διατηρήσει την έδρα του. Ο Λαγός μπορεί να χάσει το αξίωμά του μόνο όταν τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές του κατά της εις βάρος του δικαστικής απόφασης, αλλά και εφόσον το ελληνικό κράτος ζητήσει την αντικατάστασή του. Αυτό φαντάζει σχεδόν αδύνατον να συμβεί, καθώς οι κανονισμοί της Ευρωβουλής αναφέρουν ότι ο αντικαταστάτης θα πρέπει να προέλθει από το ίδιο κόμμα.

«Η δική του εκδοχή»

«Οπως προβλέπεται από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές για τους οποίους έχει προκύψει ζήτημα άρσης ασυλίας μπορούν να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI Committee). Σε αυτήν την περίπτωση, ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός παρευρέθη ενώπιον της επιτροπής, καταθέτοντας και τη δική του εκδοχή. Οι ακροάσεις και οι συζητήσεις που γίνονται στην Επιτροπή είναι εμπιστευτικές», δηλώνει η Μ. Τουσέν ξεκαθαρίζοντας πως η άρση ασυλίας δεν ισοδυναμεί με απώλεια έδρας. «Η άρση της ασυλίας δεν σημαίνει τυπικά ότι ο ευρωβουλευτής χάνει την έδρα του ή ότι αντικαθίσταται. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των δικαστικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Αν ο Λαγός εντέλει αντικατασταθεί, οι ελληνικές Αρχές θα μας ενημερώσουν σχετικά με το όνομα του επόμενου Ελληνα ευρωβουλευτή στην εκλογική λίστα», αναφέρει η Μ. Τουσέν. Αυτό σημαίνει πως, μέχρι να χάσει την έδρα του, ο Λαγός θα συνεχίσει να εισπράττει κανονικά τον μισθό του ευρωβουλευτή, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα έξι άτομα που έχει διαπιστεύσει ως βοηθούς του στην Ευρωβουλή. Σημειώνεται ότι εκτός από τον Λαγό, χρήματα από τις Βρυξέλλες συνεχίζει να λαμβάνει -εμμέσως- και ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς. Η σύζυγος του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ειρήνη Δημοπούλου, είναι και αυτή βοηθός του Αθανάσιου Κωνσταντίνου, του έτερου ευρωβουλευτή που είχε εκλέξει η οργάνωση στις ευρωεκλογές του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ