Σουηδία: Έλλειψη στις τράπεζες σπέρματος – Ο κορονοϊός κρατά τους δωρητές μακριά από τις κλινικές

Η Σουηδία αντιμετωπίζει μια οξεία έλλειψη σπέρματος για υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη, καθώς οι επίδοξοι δότες αποφεύγουν τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια πανδημίας κορονοϊού, σταματώντας τις τεχνητές γονιμοποιήσεις σε πολλά μέρη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και αυξάνοντας τους χρόνους αναμονής όχι κατά μήνες αλλά για ολόκληρα χρόνια, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Εξαντλούνται τα αποθέματα σπέρματος. Δεν είχαμε ποτέ τόσο λίγους δωρητές όσο τον περασμένο χρόνο», δήλωσε η Ann Thurin Kjellberg, επικεφαλής της μονάδας αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκέτεμποργκ.

Η έλλειψη σημαίνει ότι οι χρόνοι αναμονής για υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη αυξήθηκαν από περίπου έξι μήνες που ήταν πριν σε περίπου 30 μήνες τον περασμένο χρόνο, και πιθανώς ακόμη περισσότερο, δήλωσαν στο Reuters γιατροί εξοικειωμένοι με το θέμα.

«Είναι αγχωτικό που δεν μπορούμε να έχουμε μια σαφή ώρα ή ημερομηνία για θεραπεία», δήλωσε η Elin Bergsten, 28χρονος καθηγητής μαθηματικών από τη νότια Σουηδία. Πριν από δύο χρόνια, η Μπέργκστεν και ο σύζυγός της έμαθαν ότι δεν μπορούσε να παράγει σπέρμα και το ζευγάρι υπέβαλε αμέσως αίτηση για υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη. Έπρεπε να κάνει τον δεύτερο κύκλο της γονιμοποίησης πριν η θεραπεία της καθυστερήσει επ ‘αόριστον λόγω της έλλειψης. «Είναι ένα εθνικό φαινόμενο», είπε ο Thurin Kjellberg. «Δεν έχουμε καθόλου σπέρμα στο Γκέτεμποργκ και το Μάλμε, σύντομα θα εξαντληθούν τα αποθέματα και στη Στοκχόλμη», πρόσθεσε, αναφέροντας τις τρεις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ