Βρετανία: Στην ”πράσινη λίστα” η Ελλάδα – Ενδεχομένως από τις 17 Μαΐου οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα μας

O υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας μπορούν τώρα να σκεφτούν σχετικά με κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, μετά την αποκάλυψη από την βρετανική κυβέρνηση λεπτομερειών σε σχέση με τον νέο σύστημα της σηματοδότησης για τα ταξίδια.

“Δεν λέω στους ανθρώπους ότι δεν θα πρέπει να κάνουν κράτηση για κάποιες διακοπές τώρα, είναι η πρώτη φορά που μπόρεσα να το πω αυτό εδώ και πολλούς μήνες, πιστεύω ότι όλοι όσοι το κάνουν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι με τον νέο κορονοϊό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαπς στο Sky News.

“Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται να επισκεφθούν αγαπημένα τους πρόσωπα στο εξωτερικό, ή ίσως καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το κάνουμε πάρα πολύ προσεκτικά επειδή δεν θέλουμε να δούμε επιστροφή του κορονοϊού σε αυτή τη χώρα”, συμπλήρωσε.

Επισημαίνεται ότι η Βρετανία θα επιβεβαιώσει στις αρχές Μαΐου αν θα επιτρέψει την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών από τις 17 του Μαΐου και ποιες χώρες θα κατατάσσονται στην κόκκινη, την πορτοκαλί ή την πράσινη κατηγορία ενός συστήματος σηματοδότησης της κυβέρνησης που θα στηρίζεται στους κινδύνους λόγω της COVID-19.

Πηγή μάλιστα την οποία επικαλείται η Daily Mail αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι στις χώρες της πράσινης λίστας τον επόμενο μήνα παρά την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων, ενώ οι ΗΠΑ, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα και το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής θεωρούνται επίσης πράσινες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες, όπου ο ιός είναι υπό έλεγχο, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Θα πρέπει να κάνουν μόνο ένα τεστ μετά την επιστροφή τους. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να δοθούν στους ταξιδιώτες δωρεάν self test για να κάνουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία αλλά και το κόστος πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» του Μπόρις Τζόνσον για την εκκίνηση ταξιδιών στις 17 Μαΐου, η συντριπτική πλειοψηφία των παραθεριστών θα πρέπει να κάνουν δοκιμές PCR – που κοστίζουν περίπου 120 £ . Στο πλαίσιο αυτό, μια μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 600 £. Για τον λόγο αυτό αναζητείται λύση μέσω εταιρειών ώστε να μειωθεί το κόστος των PCR test σε 60 £ ή και λιγότερο.

Σημειώνεται ότι άλλοι θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει την ίδια πολιτική με τη Γαλλία, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν δωρεάν PCR τεστ σε ορισμένα αεροδρόμια, εάν δείξουν το αεροπορικό τους εισιτήριο.

Αντιδρούν οι αεροπορικές εταιρείες

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις καλοκαιρινές διακοπές έπειτα από ένα έτος περιορισμών, επέκριναν τις προτάσεις της κυβερνητικής Ομάδας Κρούσης για τα Παγκόσμια Ταξίδια, στις οποίες περιλαμβάνονται διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορονοϊό, λέγοντας ότι το κόστος του τεστ PCR, που ανέρχεται σε περίπου 100 στερλίνες, για αυτούς που φτάνουν στη Βρετανία από “πράσινες” χώρες χαμηλού κινδύνου θα αποθαρρύνει πολλούς ταξιδιώτες.

Αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες όσον αφορά στον τρόπο που ελπίζει να επιτρέψει στον κόσμο να ταξιδέψει το φετινό καλοκαίρι, η ομάδα αυτή που είναι αρμόδια για τα ταξίδια ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται η εργασία της για την ανάπτυξη ενός συστήματος πιστοποίησης, το ονομαζόμενο ορισμένες φορές ως “διαβατήριο εμβολιασμού”, για εσωτερικές και εξωτερικές πτήσεις.

Η Βρετανία επανέρχεται σταδιακά από ένα αυστηρό χειμερινό λοκντάουν στο οποίο εισήλθε λόγω μιας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και των θανάτων από την COVID-19. Αυτόν τον καιρό απαγορεύονται τα διεθνή ταξίδια με εξαίρεση αυτά που γίνονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές προτάσεις για την επανέναρξη των ταξιδιών δεν ανταποκρίθηκαν στις ελπίδες της αεροπορικής βιομηχανίας. “Αυτό δεν εκπροσωπεί ένα νέο άνοιγμα των ταξιδιών όπως υποσχέθηκαν οι υπουργοί”, ανακοίνωσε η Airlines UK, ο βιομηχανικός οργανισμός που εκπροσωπεί τις British Airways, easyJet, Ryanair, Virgin Atlantic και άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Παράλληλα, η easyJet, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας σε αριθμό επιβατών, ανακοίνωσε ότι η αξίωση για τεστ PCR για χώρες χαμηλού κινδύνου αποτελεί πλήγμα για τους ταξιδιώτες και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στην επανεκτίμηση του σχεδίου της.

“Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να γυρίσει πίσω τους δείκτες του ρολογιού και να καταστήσει τα αεροπορικά ταξίδια κάτι που θα είναι μόνο για τους πλούσιους”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν.

Παράλληλα, και ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic επέκρινε τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την επανάληψη των ταξιδιών που ανακοινώθηκαν σήμερα, σημειώνοντας ότι τα ταξίδια στις χώρες χαμηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να συνεπάγονται ακριβά τεστ PCR για την COVID-19.

“Για τα ταξίδια ανάμεσα στις πράσινες χώρες θα πρέπει να μην υπάρχει καραντίνα και τεστ”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic Σάι Βάις στον BBC Radio. “Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να γίνει αυτό που έχει ορίσει να κάνει η κυβέρνηση”, προσέθεσε. Τα πιο ακριβά τεστ PCR που απαιτούνται για τα ταξίδια θα αποθαρρύνουν ορισμένους πελάτες, σημείωσε ο ίδιος.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων στη Βρετανία έχουν μειωθεί δραματικά από την κορύφωση του Ιανουαρίου, αλλά η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να αποφύγει να υπονομευτεί η επιτυχία του προγράμματός της εμβολιασμού με την εισαγωγή από το εξωτερικό παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.

“Το πλαίσιο που ανακοινώθηκε σήμερα θα συμβάλει στο να μας επιτρέψει να ξανανοίξουμε τα ταξίδια με ασφάλεια και βιώσιμο τρόπο, να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα δύσκολα κατακτηθέντα επιτεύγματά μας στην διάθεση του εμβολίου και να προσφέρουμε ψυχική ηρεμία τόσο στους επιβάτες όσο και στη βιομηχανία καθώς θα αρχίζουμε να κάνουμε ταξίδια στο εξωτερικό ξανά”, είχε δηλώσει κατά την ανακοίνωση λεπτομερειών του κυβερνητικού σχεδίου ο Σαπς.

Η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι συνεργάζεται με την βιομηχανία ταξιδιών και με ιδιωτικούς παρόχους τεστ για την COVID-19 για να μειώσει το κόστος των ταξιδιών.

“Αυτό θα μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φθηνότερων τεστ όταν αυτοί που κάνουν διακοπές επιστρέφουν στη χώρα, όπως επίσης και το αν η κυβέρνηση θα μπορεί να παρέχει τεστ προ-αποχώρησης”, ανέφερε η αρμόδια ομάδα που καταρτίζει το σχέδιο για τα ταξίδια.

Βάσει του συστήματος σηματοδότησης, περιορισμοί όπως η καραντίνα σε ξενοδοχείο, η καραντίνα στο σπίτι και τα υποχρεωτικά τεστ για τον νέο κορονοϊό θα εφαρμόζονται διαφορετικά ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία φτάνει στη Βρετανία ένας επιβάτης.

Μεταξύ των παραγόντων που θα παίξουν ρόλο στην κατηγοριοποίηση αυτή είναι το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό των κρουσμάτων, η επικράτηση παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία και η πρόσβαση της χώρας σε αξιόπιστη ανάλυση αλληλουχίας γονιδιώματος.

Θα υπάρξει ένας “πράσινος κατάλογος επιτήρησης” στον οποίο θα εντοπίζονται οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να μετακινηθούν από την κατηγορία των πράσινων σε αυτήν των πορτοκαλί, αν και η κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν θα διστάσει να αλλάξει την κατηγορία μιας χώρας αν τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος σε αυτή έχει αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι η ομάδα κρούσης επεσήμανε ότι ένα σύστημα ψηφιακού ταξιδιωτικού πιστοποιητικού θα αποτελεί μέρος του σχεδίου, δεν υπεισήλθε όμως σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δήλωσε μόνο ότι η Βρετανία θέλει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη προτύπων σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ, Reuters, Daily Mail

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ