Τσαβούσογλου για φον ντερ Λάιεν: Ακολουθήθηκαν οι υποδείξεις της ΕΕ – Άδικες οι κατηγορίες

Στο ζήτημα που προέκυψε με τη θέση κατά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, οποίος σε συνέντευξή του τόνισε ότι η Τουρκία κατηγορείται άδικα καθώς η ταξιθεσία έγινε σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ΕΕ και ακολουθήθηκαν οι υποδείξεις των Ευρωπαίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Όσον αφορά στο θέμα του πρωτοκόλλου, δεν θα θέλαμε να κάνουμε δηλώσεις σχετικά, αλλά υπάρχουν εξαιρετικά άδικες κατηγορίες κατά της Τουρκίας. Μετακινούν τη συζήτηση σε άλλα σημεία, όπως στην αξία που δίνουμε στις γυναίκες και το πάνε και σε άλλα ζητήματα. Στο πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου μας, τηρήθηκαν όλα τα αιτήματα της πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, αυτή η ταξιθεσία ήταν σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελεία” υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, ενώ επεσήμανε επιπλέον πως “η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί έναν προσκεκλημένο. Το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε για τις συναντήσεις στην Τουρκία είναι μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου. Το ίδιο έγινε κι εδώ”, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν σάστισε όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάθισε στο μοναδικό κάθισμα που ήταν διαθέσιμο δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο. Στο βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου και συγκέντρωσε αντιδράσεις κατά της Άγκυρας σχετικά με το πρωτόκολλο, καταγράφεται η αμηχανία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,της μοναδικής γυναίκας στις συνομιλίες να στέκεται για λίγο έκπληκτη κοιτάζοντας τουε δύο ήδη καθήμενους άνδρες, πριν καθίσει και εκείνη σ’ έναν καναπέ κοντά στα κύρια καθίσματα. Αντιδράσεις υπήρξαν και κατά του Σαρλ Μισέλ που δεν υπερασπίστηκε τη συνάδελφό του. Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος καθόταν στον καναπέ που ήταν απέναντι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε σήμερα πως η διάταξη των καθισμάτων ήταν σύμφωνη με το διεθνές πρωτόκολλο και πως η Τουρκία δέχεται “άδικες κατηγορίες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ