Τουρκία: Ένταλμα για 14 από τους ναυάρχους – Ανάμεσα στους 10 συλληφθέντες ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας, σύμφωνα με το CNN Turk εξέδωσε ένταλμα για 14 από τους ναυάρχους που συμμετείχαν στη δήλωση των “103” κατά των πολιτικών του Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ. Όπως αναφέρεται 10 ναύαρχοι έχουν ήδη συλληφθεί από την αστυνομία.

Συνεργάτες του Ερντογάν καταγγέλλουν τους 103 απόστρατους, που με παρέμβασή τους κατήγγειλαν τον Τούρκο πρόεδρο για ισλαμοποίηση του στρατού και υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων, ως «Πέμπτη Φάλαγγα» και πιόνια ξένων δυνάμεων. Με την ενέργειά τους οι απόστρατοι ναύαρχοι βλάπτουν τη Δημοκρατία, υπονομεύουν το ηθικό και το φρόνιμα των ενόπλων δυνάμεων και δίνουν χαρά στους εχθρούς μας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και κάλεσε τη Δικαιοσύνη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο. Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν θα αξιολογήσει την κατάσταση σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο της χώρας. Αποστάσεις από το θέμα και την κυβερνητική αντίδραση πήρε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, κάνοντας λόγο για «ψεύτικες ατζέντες».

Η αρχηγός του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, έκανε λόγο για ανοησίες αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, συνελήφθη στο σπίτι του ο απόστρατος ναύαρχος Τζέμ Γκιουρντενίζ. Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο twitter η σύζυγός του Ρενγκίν Γκιούρντενιζ η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 πμ και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ηταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Η κοινή δήλωση

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση…καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ. Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια.» Ο Γκιούρτενιζ σε συνέντευξη του χθες στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ είχε αναφέρει ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα». «Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε. «Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας. Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέρονται της Γαλάζιας Πατρίδας. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ