Anadolu: Έλληνες λιμενικοί έδεσαν τα χέρια αιτούντων άσυλο και τους πέταξαν στο Αιγαίο – Διαψεύδει κατηγορηματικά το Λιμενικό και μιλά για “fake news”

Προκλητικό δημοσίευμα με τίτλο “τρεις άνθρωποι νεκροί αφού η Ελλάδα πέταξε αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο“, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να διαψεύδει κατηγορηματικά και να κάνει λόγο για “fake news” που “εντάσσονται στη συνεχή προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να σπιλώσει την εικόνα της χώρας με εκστρατεία παραπληροφόρησης και προώθηση ψευδών ειδήσεων”.

“Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διαψεύδει κατηγορηματικά, την ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής που αναπαράγεται καταρχήν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αναφέρεται σε φερόμενη εμπλοκή της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε κακομεταχείριση μεταναστών που περισυνελέγησαν νεκροί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της Σμύρνης. Oi εν λόγω ισχυρισμοί είναι παντελώς ανυπόστατοι. Είναι fake news που εντάσσονται στη συνεχή προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να σπιλώσει την εικόνα της χώρας με εκστρατεία παραπληροφόρησης και προώθηση ψευδών ειδήσεων”, αναφέρει το Λιμενικό σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής.

Τι γράφει το Anadolu

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται μαρτυρίες επιζώντων και σημερινές δηλώσεις των τουρκικών αρχών, “τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν και ένας ακόμη αγνοείται, αφού οι ελληνικές λιμενικές αρχές λήστεψαν μία ομάδα αιτούντων άσυλο και τους πέταξαν στο Αιγαίο”.

“Η τουρκική ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει δύο αιτούντες άσυλο” από ένα νησάκι που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Σμύρνης, “και δύο ακόμη από τη θάλασσα, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του κυβερνήτη της επαρχίας, αναφέρει το Anadolu. Τα πτώματα δύο ακόμη ατόμων ανασύρθηκαν, σύμφωνα με τη δήλωση. Το τρίτο άτομο που πέθανε ήταν ένα από τα δύο που αρχικά διασώθηκαν. Έχασε τη μάχη στο νοσοκομείο, αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνήτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

“Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των αιτούντων άσυλο, Έλληνες αξιωματούχοι πήραν τα υπάρχοντά τους, έδεσαν τα χέρια τους χρησιμοποιώντας πλαστικές χειροπέδες και τους πέταξαν στη θάλασσα χωρίς σωσίβια σχεδία ή βάρκα”, αναφέρεται στη δήλωση και συμπληρώνεται πως οι τουρκικές ομάδες πραγματοποίησαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες για να βρουν έναν αγνοούμενο αιτούντα άσυλο, το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για στιγμιότυπα από την επιχείρηση διάσωσης και τους αιτούντες άσυλο στο νοσοκομείο.

“Ένας από αυτούς φαίνεται με πλαστικές χειροπέδες”, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ ένας δεύτερος άνδρας, ισχυρίστηκε ότι πήγαν στη Χίο, όπου παρέμειναν για δύο ημέρες. “Τότε πήραν τα κινητά τηλέφωνα και τα χρήματά μας και μας χτύπησαν”, υποστηρίζει ο άνδρας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. “Ήμασταν επτά… και τώρα τρεις, δεν ξέρω πού είναι οι υπόλοιποι τέσσερις”, είπε, προσθέτοντας ότι είδε ένα άτομο νεκρό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ