Σύνοδος Κορυφής: Τα δύο βασικά σημεία της έκθεσης Μπορέλ για την Τουρκία

Μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ έφερε στο φως την πρόταση Μπορέλ για την Τουρκία, που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αν και θεωρητικά οι κυρώσεις μένουν στο τραπέζι, φαίνεται ότι δεν προχωρούν και πολύ, καθώς, όπως μεταδίδει η Μαρία Ψαρά από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να τονίσουν τη θετική πλευρά της κατάστασης αφού, όπως ανέφεραν, τα πράγματα πάνε καλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόταση που αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν, συμπεριλαμβάνει δύο βασικά σημεία: Ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό προς όφελος της Τουρκίας και εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε, κάτι που θέλει διακαώς η Τουρκία, αλλά είχε απειλήσει να μπλοκάρει η Γαλλία εξαιτίας της συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Τα θέματα αυτά θα συζητήσουν την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με μοναδικό αγκάθι τις τελευταίες εξελίξεις με το κουρδικό κόμμα και τον βουλευτή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ