AstraZeneca: Γιατί ανακοίνωσε νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων στην ΕΕ

Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, κάνοντας λόγο για περιορισμούς στις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, λόγω προβλημάτων παραγωγής, η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργοστάσια παραγωγής εκτός ΕΕ προκειμένου να μπορέσει να παραδώσει τα εμβόλιά της στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης. Όμως, όπως τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας, “δυστυχώς περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο” του έτους και “πιθανόν” και το δεύτερο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν ανασταλεί μέχρι να διερευνηθεί εάν τα περιστατικά θρόμβων που καταγράφηκαν συσχετίζονται με το εμβόλιο. Πάντως την Παρασκευή ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη τόνισε πως: «Ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca» και «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται». Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, επικαλούμενες προληπτικούς λόγους. Σήμερα Παρασκευή, την ίδια απόφαση έλαβε η Βουλγαρία, ενώ η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εμβολιαστική εκστρατεία. Η AstraZeneca και η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασαν χθες, Πέμπτη, υπερασπιζόμενες ένα «ασφαλές» και «αποτελεσματικό» εμβόλιο.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπογράμμισε πως οι ειδικοί του Οργανισμού εξετάζουν τις πληροφορίες περί σχηματισμού αιματικών θρόμβων, όμως επισήμανε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί καμία αιτιακή σχέση. «Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους συναγερμούς ασφαλείας όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να μην το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η ίδια υπενθύμισε ακόμη πως στις 9 Μαρτίου είχαν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 268 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊου, βάσει των στοιχείων που έχει ο ΠΟΥ από τις Αρχές κάθε χώρας. «Μέχρι αυτή την ημερομηνία, κανένας θάνατος δεν είχε συνδεθεί με τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η εκπρόσωπος, σύμφωνα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ