Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο “Σαμάνος” του κινήματος QAnon, οι θεωρίες συνωμοσίας και ο Τραμπ – ΦΩΤΟ

Οι εικόνες από την εισβολή των υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο κτήριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου κάνουν τον γύρο του κόσμου. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο υπάρχουν αρκετές φιγούρες που ξεχωρίζουν, όμως μία ήταν εκείνη που τράβηξε πάνω της όλα τα βλέμματα και τα φλας των φωτογραφικών μηχανών.

Αυτή η φιγούρα ανήκει στον “Σαμάνο” ηγέτη του κινήματος QAnon, “Q Shaman”. O κατά κόσμον Τζέικ Άντζελι είναι γνωστός για τη χρήση κόκκινης, λευκής και μπλε μπογιάς στο πρόσωπο, με τατουάζ σε όλο του το σώμα, και με χαρακτηριστικό γούνινο κράνος με κέρατα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μια από τις ισχυρές φωνές του κινήματος συνωμοσιολόγων QAnon, που εμφανίστηκε στις ακροδεξιές συγκεντρώσεις στην Αριζόνα.

Ο “Q Shaman” έχει λάβει μέρος σε πολλές κινητοποιήσεις έξω από το Καπιτώλιο, από το 2019 μέχρι σήμερα, όντας θερμός υποστηρικτής του Τραμπ. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως ντύνεται σαν “Βίκινγκ”, για να τραβήξει την προσοχή, προκειμένου να μπορεί να εξαπλώσει τις ιδέες του Q στον έξω κόσμο.

Το κίνημα συνωμοσιολογίας QAnon

Το κίνημα συνωμοσιολογίας QAnon είναι ένα διαδικτυακό φόρουμ, το οποίο ασχολείται με τη θεωρία πως ολόκληρο τον κόσμο κυβερνά μια κλίκα “σατανιστών παιδεραστών”, οι οποίοι συνωμοτούν κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα διαχειρίζονται κύκλωμα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, που κακοποιεί παιδιά.

Σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας, μέλη της κάστας, είναι μεταξύ άλλων η Χίλαρι Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Σόρος, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τομ Χανκς, η Οπρα Γουίνφρι, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Δαλάι Λάμα.

Σύμφωνα με τους οπαδούς του QAnon, ο Ντόναλντ Τραμπ στρατολογήθηκε από ανώτατους στρατιωτικούς το 2016 για να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, με απώτερο σκοπό να διαλύσει αυτή την κλίκα και να αποκαλύψει την αλήθεια.

Η γέννηση του QAnon

Η πρώτη εμφάνιση του σκληρού πυρήνα συνωμοσιολόγων έγινε τον Οκτώβρη του 2017 στο 4chan, από έναν ανώνυμο λογαριασμό με την ονομασία “Q Clearance Patriot”.

Σύμφωνα με τον “Q”, η τελική εξέλιξη θα ήταν μια μεγάλη “Καταιγίδα”, η οποία θα σηματοδοτηθεί τη στιγμή που ο Τραμπ θα ξεσκεπάσει τη “σκοτεινή κλίκα” που κυβερνά τον πλανήτη. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε μιλήσει τον Οκτώβριο του 2017 για μια “ηρεμία πριν την καταιγίδα”. Για τους οπαδούς του QAnon, αυτό το μήνυμα ήταν…κωδικοποιημένο.

Η μεγαλύτερη ομάδα QAnon στο Facebook απαριθμούσε σχεδόν 200.000 μέλη, προτού “κατέβει” από το ίδιο το Facebook. Ανάλογες σελίδες και λογαριασμοί εμφανίζονται ανά καιρούς και στο Twitter και το TikTok, αλλά απενεργοποιούνται άμεσα. Μάλιστα ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορεί τα social media πως βάλλουν εναντίον του.

Ιστοσελίδες του QAnon στην Ευρώπη εμφανίσθηκαν στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020, αλλά η επισκεψιμότητά τους εκτοξεύθηκε με την πανδημία COVID-19 και το lockdown.

Στις ΗΠΑ, το κίνημα συνωμοσιολογίας QAnon θεωρείται από το FBI εν δυνάμει τρομοκρατική απειλή και στην Ευρώπη ως φαινόμενο που πρέπει να τελεί υπό επιτήρηση.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει αρκετές φορές retweet αναρτήσεις οπαδών του QAnon, ενώ έχει τοποθετηθεί ανοιχτά λέγοντας πως πρόκειται για ανθρώπους που “αγαπούν την πατρίδα τους”.

Κλοπές και καταστροφές καταγγέλλει γερουσιαστής

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ κατήγγειλε πως οι διαδηλωτές, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλαν χθες στο Καπιτώλιο, λεηλάτησαν το γραφείο του και έκλεψαν έναν φορητό υπολογιστή. Σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο twitter ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Όρεγκον έδειξε εικόνες από το γραφείο του διαλυμένο, με ντουλάπια ανοιγμένα, αρχεία σκορπισμένα, και ένα αποτσίγαρο. «Έκλεψαν τον φορητό υπολογιστή που βρισκόταν στο τραπέζι», είπε, καθώς η κάμερα έδειχνε ένα άδειο γραφείο . Οι ανησυχίες αναφορικά με την ακεραιότητα ψηφιακών πληροφοριών που διατηρούν βουλευτές στο Καπιτώλιο αυξάνονται, καθώς οι δυνάμεις επιβολής του νόμου κάνουν αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ