Κορονοϊός: Πώς ονομάστηκε η νέα “πολύ ανησυχητική” μετάλλαξη – “Μεταδίδεται πολύ ταχύτερα”

Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, στη Νότια Αφρική, εκτιμούν ότι αυτή μεταδίδεται κατά πολύ ταχύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, κάτι που ενδέχεται να εξηγεί την αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Βρετανία ανακοίνωσε ότι εντόπισε δύο κρούσματα αυτής της “πολύ ανησυχητικής” μετάλλαξης και ότι επιβάλλει αμέσως ταξιδιωτικούς περιορισμούς με τη Νότια Αφρική.

“Πιστεύουμε, και όλα τα στοιχεία δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική”, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ο διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου KRISP, το οποίο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Κουαζούλου-Νατάλ. Από τον περασμένο Φεβρουάριο η ομάδα του ντε Ολιβέιρα έχει μελετήσει την αλληλουχία του ιού σε εκατοντάδες δείγματα απ’ όλη τη χώρα. Παρατήρησαν ότι τους τελευταίους δύο μήνες “μια ιδιαίτερη παραλλαγή κυριαρχεί στα αποτελέσματα”. Πρόκειται για παρόμοια μετάλλαξη με εκείνη που εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Χονδρικά, “το 80-90% των δειγμάτων που ελήφθησαν μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου παρουσιάζουν αυτή τη μετάλλαξη”, είπε ο ντε Ολιβέιρα. “Δεν έχουμε ξαναδεί να κυριαρχεί κατ’ αυτόν τον τρόπο μία γενετική γραμμή ούτε να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι κανονικά κυκλοφορούν ταυτόχρονα 20-30 παραλλαγές του ιού.

“Αυτό που γνωρίζουμε για αυτή τη νέα παραλλαγή που ονομάστηκε 501.V2, είναι ότι πιθανότατα εμφανίστηκε στην περιοχή του Νέλσον Μαντέλα Μπέι”, κοντά στο Πορτ Ελίζαμπεθ. Κατόπιν εξαπλώθηκε προς το Κέιπ Τάουν, την πιο τουριστική περιοχή της χώρας, στα δυτικά, αλλά και προς τα βόρεια, στην περιοχή του Ντέρμπαν.

Τον Δεκέμβριο, στη Νότια Αφρική καταγράφονταν περισσότερα από 10.000 κρούσματα της Covid-19 σε ημερήσια βάση. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί θετικοί πάνω από 940.000 άνθρωποι και περισσότεροι από 25.000 πέθαναν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ