Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Τρεις νεκροί και 15 τραυματίες – Ανθρωποκυνηγητό για τουλάχιστον έναν δράστη – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τρόμος στην Αυστρία και συγκεκριμένα τη Βιέννη, το βράδυ της Δευτέρας, λίγες μόλις ημέρες μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις στη Γαλλία. Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν, σε ανταλλαγή πυρών στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας. Τρομοκρατική χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ενώ ο Καγκελάριος της Αυστρίας ανέφερε πως: “Δεχθήκαμε ένα αποκρουστικό τρομοκρατικό χτύπημα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές και το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, από την τρομοκρατική επίθεση, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες, καθώς και ένας εκ των δραστών. Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό πως υπάρχουν ακόμη 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Ανθρωποκυνηγητό για τουλάχιστον έναν δράστη

Τουλάχιστον ένας από τους φερόμενους ως δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας διαφεύγει τη σύλληψη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού. «Τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» τη σύλληψη, είπε. Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, μια γυναίκα υπέκυψε στα τραύματα, αυξάνοντας σε δύο τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας, μετέδωσαν τα αυστριακά ΜΜΕ. Ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας γυναίκας και τον ακόμη προσωρινό απολογισμό μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ένας από τους βαριά οπλισμένους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο που δείχνουν έναν ένοπλο να τρέχει σε έναν πλακόστρωτο δρόμο, πυροβολώντας και φωνάζοντας. Η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μην αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια, αλλά να της τα παραδώσουν ώστε να την βοηθήσουν στο έργο της.

Σοκαριστικό ΒΙΝΤΕΟ με δράστη να πυροβολεί εν ψυχρώ πολίτη

Το 1981, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι σε αυτήν τη συναγωγή. Το 1985, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή ομάδα επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης με χειροβομβίδες και τουφέκια, σκοτώνοντας τρεις πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Τον Αύγουστο οι αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς.

Καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία πληροφορία ούτε για την ταυτότητα, ούτε και για τον αριθμό των θυμάτων», σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη.

Κουρτς: Δεχθήκαμε αποκρουστικό τρομοκρατικό χτύπημα

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη αργά το βράδυ της Δευτέρας αποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. «Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε ανάρτηση στο twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στην Βιέννη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας την καρδιά της Βιέννης. «Είμαι σοκαρισμένη και συγκλονισμένη από τη βίαιη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων και τον αυστριακό λαό», δήλωσε σε tweet της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρώπη στέκεται πλήρως αλληλέγγυα με την Αυστρία. Είμαστε ισχυρότεροι από το μίσος και τον τρόμο», συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή την άνανδρη ενέργεια που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πως: «Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα θύματα και το λαό της Βιέννης μετά από την φρικτή επίθεση σήμερα το βράδυ».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε «σοκαρισμένος και συντετριμμένος» από τις «επιθέσεις», χαρακτηρίζοντας αυτές μια «πράξη δειλίας, βίας και μίσους». «Παντού στην ήπειρό μας, είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος», έγραψε στο twitter από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Κουρτς: Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία

Με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό αναφέροντας τα εξής: «Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη Βιέννη. Έχω μεταφέρει στον Σεμπάστιαν Κουρτς την πλήρη αλληλεγγύη μας. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση. Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους. Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επικαιροποίησε την ταξιδιωτική οδηγία του για την Αυστρία

Την ταξιδιωτική οδηγία του για την Αυστρία επικαιροποίησε τα ξημερώματα της Τρίτης το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπεριλαμβάνοντας την «ασαφή» κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο της Βιέννης.

«Στην περιοχή του κέντρου της Βιέννης υπήρξαν το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου πολλοί πυροβολισμοί, η κατάσταση είναι ακόμη ασαφής, υπάρχουν εμπόδια», αναφέρεται στην οδηγία, με την οποία οι Γερμανοί πολίτες που βρίσκονται στην πόλη καλούνται να παρακολουθούν τις ειδήσεις και τις πληροφορίες που δημοσιοποιεί το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και να αποφεύγουν δημόσιους χώρους στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. «Μείνετε σε ασφαλές σημείο μέχρις ότου υπάρξει λήξη συναγερμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες της Αστυνομίας», τονίζει η οδηγία.

Τσεχία: Η αστυνομία ξεκίνησε ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι διενεργεί πλέον ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία, εξαιτίας της τρομοκρατικής ενέργειας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στη Βιέννη.

«Η αστυνομία διεξάγει ελέγχους σε οχήματα και σε επιβάτες στα συνοριακά φυλάκια με την Αυστρία», κάτι που αποτελεί «προληπτικό μέτρο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη», διευκρίνισε η αστυνομία της Τσεχίας σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ