Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία μετά το μπαράζ επιθέσεων – Ξανά στο στόχαστρο των ακραίων ισλαμιστών

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού τίθεται η Γαλλία μετά το μπαράζ τρομο-επιθέσεων το πρωί της Πέμπτης, στη Νίκαια, στην Αβινιόν αλλά και στο γαλλικό προξενείο στην Τζέντα ενώ συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι. Οι δράστες των τριών επιθέσεων ήταν οπλισμένοι με μαχαίρι και φώναξαν “Αλλάχου Ακμπάρ” δηλαδή “ο Θεός είναι μεγάλος”. Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας όπου τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν θανάσιμα Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη. Αν και τα κίνητρα δεν έχουν γίνει γνωστά, συνειρμικά η σκέψη πηγαίνει στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εξοργίσει τον ισλαμικό κόσμο ενώ ο ίδιος χρεώθηκε και το σατιρικό εξώφυλλο του Charlie Hebdo με τον Ερντογάν και τον προφήτη Μωάμεθ. Άλλωστε, ο ισλαμικός κόσμος ήδη έχει αντιδράσει σε μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

Ήταν γύρω στις 09.00 τοπική ώρα, όταν ο δράστης κραδαίνοντας μαχαίρι εισέβαλε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας στην καρδιά της πόλης και μαχαίρωσε θανάσιμα τρεις ανθρώπους, δύο γυναίκες και έναν άνδρα, ενώ τραυμάτισε πολλούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία έφτασε αμέσως στο σημείο καθώς κάποιος πρόλαβε να πατήσει το κουμπί έκτακτης ανάγκης. “Ο ύποπτος ως δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είναι ζωντανός”, δήλωσε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους. “Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό”, σχολίασε.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και είπε στους αστυνομικούς ότι ονομάζεται Μπραχίμ. Πρόκειται για έναν 21χρονο Τυνήσιο. Σύμφωνα με μια «πηγή προσκείμενη στην υπόθεση», ονομάζεται το πλήρες όνομά του είναι Μπραχίμ Αουσάουι. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο δράστης, έφθασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Λαμπεντούζα όπου τέθηκε σε καραντίνα από τις ιταλικές αρχές, προτού κληθεί να εγκαταλείψει την ιταλική επικράτεια και αφεθεί ελεύθερος, συμπληρώνεται.

Ο δράστης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δηλώνοντας ότι έδρασε μόνος του και περιγράφοντας τα όσα έγιναν χωρίς λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την Le Parisien, ο δράστης κατά τη διάρκεια της επίθεσης φώναζε “Αλλάχου Ακμπάρ”, μιλούσε αραβικά. Να σημειωθεί ότι η νέα επίθεση σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στο Παρίσι.

Aυτός είναι ο 21χρονος Τυνήσιος δράστης

Πηγή φωτο: Mediapart, oisehebdo.fr

Μακρόν: Η Γαλλία δέχεται επίθεση

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες έστειλε σαφές μήνυμα: “Αν δεχόμαστε επίθεση άλλη μια φορά, οφείλεται στις αξίες μας, στην αίσθηση της ελευθερίας που έχουμε και στη δυνατότητα στο έδαφός μας να πιστεύουμε ελεύθερα και να μην παραδοθούμε στον τρόμο. Και το λέω πολύ ξεκάθαρα: δεν θα υποκύψουμε σ’ αυτόν”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ακόμη ότι θα εντείνει την ανάπτυξη στρατιωτών για την προστασία βασικών γαλλικών τοποθεσιών, όπως χώροι λατρείας και σχολεία, και από 3.000 θα επιχειρούν στα σημεία αυτά 7.000 στρατιώτες.

Τι γνωρίζουμε για τα θύματα

Το πρώτο από τα τρία θύματα είναι μία ηλικιωμένη γυναίκα, περίπου 70 ετών, που είχε έρθει στην εκκλησία να προσευχηθεί το πρωί. Βρέθηκε με κομμένο λαιμό, “σχεδόν αποκεφαλισμένη”, κοντά στο ιερό με το αγίασμα, όπως είπε αστυνομική πηγή στη Le Figaro. O άνδρας ήταν ο νεωκόρος του ναού, περίπου 45 ετών. “Ήταν ένας καθημερινός άνδρας, με την καλή έννοια της λέξης, ανοιχτός και ευγενικός” είπε ο ιερέας της Παναγίας. Τον έλεγαν Βενσάν και ήταν πατέρας δύο κοριτσιών. Εργαζόταν στη Νοτρ Νταμ εδώ και δέκα χρόνια. Η σύζυγός του που έφθασε στο σημείο οδηγήθηκε συνοδευόμενη και υποστηριζόμενη εκτός του ναού όταν πληροφορήθηκε την τραγική είδηση. Ήταν ένας άνδρας που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην εκκλησία. Δεν ήταν κάποιος που ερχόταν κι έφευγε, ήταν πάντα εκεί να ακούει και να βοηθά τον ιερέα, είπε μία γυναίκα.

Η δεύτερη γυναίκα, γύρω στα 40 έτη, δέχθηκε πολλές μαχαιριές. Αν και δεν έχουν γίνει αρκετά γνωστά για την ταυτότητά της, η αστυνομία είπε ότι κατάφερε να διαφύγει και να τρέξει σε κοντινό μπαρ όπου βρήκε καταφύγιο. Ωστόσο, σύμφωνα με μάρτυρες, η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ το BFMTV μετέδωσε ότι τα τελευταία της λόγια ήταν “πείτε στην οικογένειά μου ότι τους αγαπώ”.

Η ακροδεξιά πολιτικός Μαρίν Λεπέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο γαλλικό κοινοβούλιο στο Παρίσι, επίσης ανέφερε “αποκεφαλισμό” στη διάρκεια της επίθεσης. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε στο Twitter “τρομοκρατική” την επίθεση. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα, αλλά ο συσχετισμός είναι άμεσος. Όπως μεταδίδουν γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, η αστυνομία έφτασε αμέσως στο σημείο καθώς κάποιος πρόλαβε να πατήσει το κουμπί έκτακτης ανάγκης.

Μαρτυρία Έλληνα ιερέα: “Ίσως να είναι στόχος η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία”

Ο πατήρ Μιχαήλ Σεληνιωτάκης, Ιερέας Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Νίκαιας – Κυανής Ακτής – Μονακό, ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σε εκκλησία της Νίκαιας, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους.

Μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι «είμαστε συγκλονισμένοι». Όπως εξήγησε, “ήμουν στον ναό και πληροφορήθηκα από τις αρχές εδώ για το συμβάν, μας ενημέρωσαν για να λάβουμε κάποια μέτρα προστασίας για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο που καραδοκεί από στιγμή σε στιγμή στη ζωή μας”.

Σύμφωνα με τον ιερέα, “η συγκυρία αυτή τη στιγμή εξαιτίας των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας καθώς επίσης και η σχέση μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην περιοχή ενδεχομένως να είναι στόχος και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε λάβει κάποια επιπλέον μέτρα και η αστυνομία έχει στείλει περιπολικό που βρίσκεται στην πόρτα της εκκλησίας μας”. Ανέφερε επίσης ότι γνώριζε εδώ και χρόνια τον έναν νεκρό από την επίθεση, τον νεωκόρο της εκκλησίας και συμπλήρωσε πως “είμαστε σε μια κατάσταση αγωνίας, πλέον, το κακό παραμονεύει καθημερινά”.

Νέος συναγερμός στη Γαλλία: Άνδρας απειλούσε με μαχαίρι περαστικούς και φώναζε “Αλλάχου Ακμπάρ”

Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών έπεσε ένας άνδρας στην Αβινιόν της Γαλλίας, ο οποίος νωρίτερα είχε απειλήσει περαστικούς με ένα μαχαίρι ενώ φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ”, όπως μετέδωσε το γαλλικό Europe 1 ενώ άλλες πληροφορίες της εφημερίδας Le Figaro αναφέρουν ότι ο δράστης απείλησε με όπλο αστυνομικούς που έκαναν περιπολία, οι οποίοι άνοιξαν πυρ και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Η επίθεση αυτή στην περιοχή Montfavet της Αβινιόν έρχεται δύο ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Σαουδική Αραβία: Επίθεση με μαχαίρι σε φρουρό του γαλλικού προξενείου

Ένας άνδρας συνελήφθη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, αφού επιτέθηκε “με αιχμηρό αντικείμενο” σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Saudi TV. Η γαλλική πρεσβεία κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να είναι σε μέγιστη επαγρύπνηση.

Η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση

Σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους και τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό. Με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να σταθεί «ενάντια στη βία και σε αυτούς “που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος”: “Είμαι πολύ σοκαρισμένος και λυπημένος από την είδηση για την τρομερή επίθεση στη Νίκαια. Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός από όλους μας στην Ευρώπη. Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία και σε εκείνους που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος”.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης με ανάρτησή της στο twitter καταδίκασε την επίθεση εκφράζοντας την ολόψυχη υποστήριξή της στη Γαλλία: “Καταδικάζω τη φριχτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φριχτής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη στέκεται αλληλέγγυα με τη Γαλλία. Θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση στα γαλλικά στο Twitter, σημειώνοντας ότι είναι “βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια” εκφράζοντας παράλληλα “απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι”.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια: “Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος”.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη Γαλλία μετά τη βάρβαρη επίθεση. Ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε εκ μέρους της σε ανάρτησή του στο twitter: “Kαγκελάριος Μέρκελ: Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένη από τους ψυχρούς φόνους στην εκκλησία της Νίκαιας. Οι σκέψεις μου είναι με τους συγγενείς των νεκρών και τους τραυματίες. Η αλληλεγγύη της Γερμανίας προσφέρεται στο γαλλικό έθνος αυτές τις δύσκολες ώρες”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με ανάρτησή του στα αγγλικά και τα γαλλικά δήλωσε τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια σημειώνοντας: “Με θλίβει να ακούω την είδηση για τη βάρβαρη επίθεση στον καθεδρικό της Παναγίας στη Νίκαια. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους και η Μεγάλη Βρετανία στέκεται σταθερά με τη Γαλλία ενάντια στην τρομοκρατία και τη μισαλλοδοξία”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, επίσης, καταδίκασε “την άθλια επίθεση” σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο twitter: “Η άθλια επίθεση στον Καθεδρικό της Νίκαιας δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία. Είμαστε κοντά στους Γάλλους αδελφούς μας, είμαστε ενωμένοι”.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε με συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Γάλλο πρόεδρο ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργασθεί όσο το δυνατόν πιο στενά με το Παρίσι και άλλους ξένους εταίρους της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας: “Ιδιαίτερη αγανάκτηση προκαλεί το κυνικό και αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε μέσα στην εκκλησία. Για μια ακόμη φορά έχουμε πεισθεί ότι για τους τρομοκράτες είναι ξένες οι έννοιες της ανθρώπινης ηθικής. Είναι προφανές ότι ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας απαιτεί πραγματική συνένωση των προσπαθειών ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν και προστίθεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος “επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργασθεί με τον πλέον στενό τρόπο με τους Γάλλους και άλλους ξένους εταίρους της σε όλες της κατευθύνσεις της αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας”. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι συμμερίζονται τον θυμό και την θλίψη του γαλλικού λαού και μετέφερε στον Γάλλο πρόεδρο τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους των θυμάτων.

Έντονη καταδίκη της “άγριας” επίθεσης από την Άγκυρα

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα “έντονα” την “άγρια” επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι μέσα σε εκκλησία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι για να του εκφράσει “την αλληλεγγύη της”. “Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (…) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ