Στην Εντατική ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Της Μαρίας Δεναξά

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήχθη στο νοσοκομείο Ζωρζο Πομπιντού, το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου καθώς διαγνώστηκε με λοίμωξη στον πνεύμονα.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για να παραστεί στην κηδεία της πρώην συνεργάτιδας του Μιλέν Ντεσάμπς, στην πόλη Σεν Ζερμέν ντε Πρε, στο Παρίσι.

Μιλώντας σε ΜΜΕ ο γιος του, Λουί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, εξήγησε πως μίλησε με τον πατέρα του το βράδυ της Κυριακής και δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα. «Είναι ένα ηλικιωμένο άτομο» εκμυστηρεύτηκε.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο 94χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, διέμενε στο κάστρο της οικογένειας, που βρίσκεται στο διαμέρισμα Loir et Cher. Εξακολουθούσε να εργάζεται πάνω στο αγαπημένο του θέμα, την Ευρώπη. Τον Μάιο η εικόνα του αμαυρώθηκε, όταν η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα εναντίον του για σεξουαλική επίθεση. Μια Γερμανίδα δημοσιογράφος τον κατηγόρησε ότι άγγιξε τους γλουτούς της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης το 2018.

Υποστηρικτής του φιλελευθερισμού και της προόδου, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1956. Τρία χρόνια αργότερα διορίζεται υφυπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών υποθέσεων υπο την προεδρία του Σαρλ Ντε Γκωλ.

Το 1974, θέτει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές και απέκλεισε στον πρώτο γύρο τον υποψήφιο του γκωλικού κόμματος Ζακ Σαμπάν-Ντελμάς. Επικρατεί στον δεύτερο γύρο έναντι του υποψηφίου της αριστεράς, Φρανσουά Μιτεράν. Μεταξύ των κύριων μεταρρυθμίσεων του, η αποποινικοποίηση της άμβλωσης και η επέκταση του δικαιώματος παραπομπής στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ