Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Ορούτς Ρέις – Αντίδραση από το Πολεμικό Ναυτικό, διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης το Ορούτς Ρέις υπεισήλθε από το απόγευμα της Δευτέρας στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έχει απλώσει καλώδια, αλλά δεν κάνει έρευνες. Στην περιοχή βρίσκονται πλοία του ελληνικού Στόλου, τα οποία ανά 15 λεπτά εκπέμπουν ηχογραφημένο μήνυμα ενημερώνοντας τα τουρκικά σκάφη ότι βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων κάνει αδύνατη την όποια απόπειρα διεξαγωγής ερευνών του Ορούτς Ρέις λόγω θορύβου που δημιουργούν στη θάλασσα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Αυστηρό διάβημα της Ελληνικής Πρεσβείας στο τουρκικό ΥΠΕΞ για το Ορούτς Ρέις

Άμεση υπήρξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, σημειώνουν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Γνωστοποιούν επίσης πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Υπενθυμίζουν δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ηχηρή παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για ακόμη μία φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στην Αν. Μεσόγειο η Ελλάδα αυξάνει την ένταση – Θα ανατρέψουμε τη διαβολική συμφωνία

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη όσον αφορά τον διάλογο, καθώς υπέγραψε “πειρατική συμφωνία” με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020.

“Με αυτή τη συμφωνία η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης παραβιάζεται. Με βάση αυτή την εξέλιξη, στάλθηκε το Ορούτς Ρέις για να συνεχίσει τις έρευνες που είχαν προγραμματιστεί”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά της όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητες στο πλαίσιο που έχουν οριστεί με αποφασιστικότητα.

“Στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα αυξάνει την ένταση όχι η Τουρκία. Η Τουρκία σύντομα θα ανατρέψει τη διαβολική συμμαχία που δημιουργήθηκε εναντίον της… Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, η οποία ήταν υπό τουρκικό έλεγχο επί αιώνες. Αυτοί που ενεργούν με βάσει την άποψη ότι ‘εγώ είμαι μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου θα απογοητευτούν’. Από την άλλη πλευρά η στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή δεν έχει στόχο να προκαλέσει κλιμάκωση αλλά στοχεύει κυρίως στην άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας, όταν είναι απαραίτητο. Στρατιωτική παρέμβαση σε πλοία μη πολεμικά δεν θα επιτραπεί” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προκαλεί ο Ερντογάν για το Ορούτς Ρέις: Δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας

Επίθεση στην Ελλάδα για τη συμφωνία με την Αίγυπτο εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως θέμα την Υγεία και την Παιδεία.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, την οποία χαρακτήρισε ως παράνομη, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για άλλα εδάφη.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για το Oruc Reis και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως: «Στη Μεσόγειο όλες οι χώρες θα πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα που θα προστατέψει τα δικαιώματα όλων. Δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας».

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ενημερώσει την Τρίτη τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο “παιχνίδι” και η τουρκική μονταζιέρα: Αναρτήσεις με ΦΩΤΟ του Ορούτς Ρέις συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι… Το βράδυ της Δευτέρας αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του τουρκικού υπουργείου στο Twitter φωτογραφίες του Ορούτς Ρέις, το οποίο συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, ωστόσο χωρίς να διευκρινίζεται πότε και πού έχουν ληφθεί.

Στις δύο αναρτήσεις το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι τα πολεμικά πλοία «παρέχουν προστασία» στο ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis”, καθώς και ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που απορρέουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Δείτε τις αναρτήσεις:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ