• Εκρήξεις στη Βηρυτό: Μέλος της Χεζμπολάχ είχε συλληφθεί στην Κύπρο με νιτρική αμμωνία το 2015

  6:58 μμ, Τετάρτη 05 Αυγ 2020 6:58 μμ, Τετάρτη 05 Αυγ 2020

  Μία υπόθεση που είχε απασχολήσει τις κυπριακές Αρχές, τον Μάιο του 2015, έρχεται ξανά στο φως της δημοσιότητας, στον απόηχο της τραγωδίας που εκτυλίσσεται από χθες στον Λίβανο με τις ισχυρές εκρήξεις που ισοπέδωσαν το λιμάνι της Βηρυτού και άφησαν πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς και 4.000 τραυματίες. 

  Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, η χθεσινή τραγωδία αποδίδεται στην έκρηξη μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας, που ήταν παρατημένη σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. «Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικής αμμωνίας, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Αξίζει να σημειωθεί πως η νιτρική αμμωνία είναι χημικό λίπασμα, που χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. Χθες τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και το Ισραήλ, αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στο περιστατικό αν και τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν εικασίες για ένταση στις σχέσεις των δυο πλευρών.

  Όπως μεταδίδει το sigmalive.com, το 2015 στην Κύπρο υπήρξε περιστατικό με μέλος της Χεζμπολάχ το οποίο συνελήφθη να έχει στην κατοχή του νιτρική αμμωνία. Συγκεκριμένα ένας 26χρονος, στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ που διέμενε στη Λάρνακα, συνελήφθη αφού στο σπίτι του βρέθηκαν δυο τόνοι νιτρικής αμμωνίας.

  Είχαν προηγηθεί σχετικές πληροφορίες για τον 26χρονο, κάτοχο καναδικού διαβατηρίου, που έφτασαν στις Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και οδήγησαν την αστυνομία σε προληπτικό έλεγχο στο σπίτι του.

  Φτάνοντας στην οδό Μαρίας Ιορδανίδου στους Αγίους Αναργύρους, βάσει εντάλματος, οι άνδρες της αστυνομίας ζήτησαν να ερευνήσουν τη διώροφη οικία. Εκεί, ανακάλυψαν τους δυο τόνους νιτρικής αμμωνίας, δηλαδή μιας καυστικής χημικής ουσίας που από μόνη της αποτελεί χημικό λίπασμα για γεωργικούς σκοπούς, αλλά όταν αναμιχθεί με άλλα υλικά, αποτελεί εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Στο υπόγειο της οικίας εντοπίστηκαν 447 χάρτινα κιβώτια που περιείχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία, συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Επίσης, σε υπνοδωμάτιο της κατοικίας εντοπίστηκε τσαντάκι ώμου που περιείχε 9.400 ευρώ, σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις, κινητά τηλέφωνα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

  Σκοπός ήταν σύμφωνα με πληροφορίες να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα γίνονταν στη Δημοκρατία εις βάρος ισραηλινών συμφερόντων.

  Η τότε εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης και εξήγησε στον τρόπο με τον οποίο η νιτρική αμμωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πρόσμιξή της με πετρέλαιο ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος, λέγοντας ότι ένα κιλό από αυτήν την ένωση αντιστοιχεί με 0,82 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και πως η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις νιτρική αμμωνία ως εκρηκτικό υλικό.

  Πηγή: sigmalive.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα