• Για βόλτες ο "μηχανόβιος" Μπολσονάρου - Έχει κορονοϊό, αλλά συζητά με κόσμο χωρίς μάσκα

  12:47 μμ, Παρασκευή 24 Ιουλ 2020 12:47 μμ, Παρασκευή 24 Ιουλ 2020

  Βόλτα με τη μηχανή του έκανε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ως γνωστόν έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Ο Μπολσονάρου συνομίλησε, χωρίς να φοράει μάσκα, με εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων κοντά στην επίσημη κατοικία του στην Μπραζίλια. Μάσκα δεν φορά ούτε ο εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας με τον οποίο εμφανίζεται να συζητά σε πολύ κοντινή απόσταση. Σε άλλο στιγμιότυπο ο πρόεδρος της Βραζιλίας φορά κράνος, αλλά με ανοικτή τη ζελατίνα, καθώς χαιρετά από κάποια απόσταση δύο εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

  Ο Μπολσονάρου, 65 ετών, ανακοίνωσε την 7η Ιουλίου ότι έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Προχθές Τετάρτη, ενημέρωσε ότι με βάση τα αποτελέσματα νεότερου τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, είναι ακόμη φορέας. Υποτίθεται ότι παραμένει σε καραντίνα στο μέγαρο Αλβοράντα, αφότου έγινε η διάγνωση της μόλυνσής του, ωστόσο δεν την τηρεί.

  Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η γραμματεία επικοινωνίας και ενημέρωσης στο Πλανάλτου, τη βραζιλιάνικη προεδρία, περιορίστηκε να απαντήσει «το Πλανάλτου δεν θα κάνει κανένα σχόλιο».

  Σε μήνυμα που ανήρτησε νωρίτερα χθες Πέμπτη στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Μπολσονάρου διαβεβαίωνε πως αισθάνεται «πολύ καλά», αλλά «κάπως στρεσαρισμένος εξαιτίας του εγκλεισμού» του.

  Ως χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές στη Βραζιλία — τη χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ — καταμετρούσαν πάνω από 84.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 2,3 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι τρομακτικοί αυτοί αριθμοί χαρακτηρίζονται από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα, ελλείψει επαρκούς αριθμού τεστ.

  Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, πρώην αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ακροδεξιός, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, υποβαθμίζει συχνά τη βαρύτητα της πανδημίας του κορονοϊού κι έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα την COVID-19 «γριπούλα». Επέκρινε εξαρχής την καραντίνα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να υποστεί πλήγμα η εθνική οικονομία. «Ανησυχούμε για τις ζωές» των πολιτών, «όμως οι παράπλευρες απώλειες αυτής της πολιτικής», της επιβολής περιορισμών, «θα είναι περισσότερες από όσους θα σκοτώσει ο ιός», επαναλαμβάνει.

  Βουλευτής της αντιπολίτευσης στην τοπική Βουλή στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ο Μαρσέλου Φρέισου, στηλίτευσε με έντονο τρόπο τη συμπεριφορά του αρχηγού του κράτους. Η βόλτα με τη μοτοσικλέτα αποτυπώνει την «τερατωδία» του, δείχνει ποιος είναι ο Μπολσονάρου και πόσο απόλυτη είναι η «περιφρόνησή του για τη ζωή των Βραζιλιάνων», έκρινε μέσω Twitter.

  Αφότου προσβλήθηκε, ο Μπολσονάρου, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται κυρίως μέσω βιντεοδιασκέψεων, συνηθίζει να κάνει περιπάτους στους κήπους του Αλβοράντα. Ενίοτε συζητά με οπαδούς του που πάνε να τον χαιρετίσουν, τηρώντας απόσταση ασφαλείας.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα