Τα “γυρίζει” μετά τις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου: Θέλουμε συνεργασία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Στροφή 180 μοιρών μόλις λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες ανέφερε ότι “η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα“, έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγκεκριμένα, στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο στην Άγκυρα έδειξε διάθεση… συνεργασίας με τη χώρα μας.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός, ενώ σημείωσε πως «οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο» για να αναφερθεί στη συνέχεια στην Ελλάδα.

«Είπα στον φίλο μου Λουίτζι, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί. Ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο. Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι’ αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο».

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ