Στρατηγός Φλώρος προς Άγκυρα: Πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος ήταν

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ξεκάθαρο μήνυμα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, προς την Τουρκία να μην τολμήσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις αλλά αντίθετα να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργήσει, απέστειλε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των συντακτών του στρατιωτικού ρεπορτάζ, σε μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών.

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η σκληρή απάντηση που έδωσε κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να έχει συνάντηση ή να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του: «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο να πω κάτι με τον Τούρκο ομόλογό μου. Μετά την Έβρο ήρθαν οι υπερπτήσεις. Το να περάσεις, όμως, για λίγο με ένα αεροπλάνο από κάπου, για κάποια δευτερόλεπτα, δεν δημιουργεί κάποιο κεκτημένο. Δεν είναι κατάληψη εδάφους. Το λέω ξεκάθαρα: εάν πατήσει το πόδι του κάπου πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος ήταν».

Και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνέχισε την σκληρή του δήλωση: «Όταν προκληθεί ατύχημα στην περιοχή, αυτό θα γίνει από υπαιτιότητα της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα θα δούμε ποιος θα προσγειωθεί, πού θα προσγειωθεί και πώς θα προσγειωθεί. Εάν χάσουμε δικό μας σε ατύχημα δεν θα γυρίσουν όλοι πίσω».

Όπως επεσήμανε «η Τουρκία ενοχλεί το Εθνικό Συμφέρον πολλών χωρών. Του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Λιβύης σε ένα μεγάλο μέρος, της Συρίας ακόμη και της Γαλλίας» εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι «η ιστορία δείχνει ότι όποιος υπερμεγαλώνει, υπερθέλει και υπερπροκαλεί δημιουργούνται και αντισυσπειρώσεις. Έχει καταλήξει να μην έχει ούτε έναν φίλο στην περιοχή».

Αν και δεν έδωσε ούτε ένα στίγμα σχετικά με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για ενδεχόμενη κλιμακούμενη πρόκληση, τόνισε ότι «Ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουμε αν προκληθούμε και σε Έβρο και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα. Το κάναμε και προχθές. Η άσκηση δεν ήταν τυχαία», συμπληρώνοντας: «Όταν ευθέως προσβάλλονται κυριαρχικά μας δικαιώματα υπάρχει και κλιμακούμενη δέσμη μέτρων. Δεν σημαίνει ότι θα βομβαρδίσουμε τις γέφυρες της Πόλης ή το αεροδρόμιο της Μπαντίρμα. Αλλά το αν θα φτάσουμε ξεκάθαρα σε στρατιωτική δράση είναι κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει, όμως, σημειακή κρίση, δηλαδή μόνο στο Καστελλόριζο και δεν θα επεκταθεί πουθενά αλλού».

Κληθείς να σχολιάσει εάν ενστερνίζεται την άποψη του προκατόχου του, Ευάγγελου Αποστολάκη ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή ένοπλης σύγκρουσης η Ελλάδα θα είναι μόνη της, ανέφερε: «Όταν φτάσουμε στην καθαρά ένοπλη σύγκρουση, ναι, είναι πολύ πιθανό να είμαστε μόνοι μας αλλά μετά βεβαιότητας δεν μπορώ να σας το πω. Σήμερα οι Συμμαχίες δεν είναι εμφανείς, ούτε οι διπλωμάτες κηρύσσουν πόλεμο. Θα είμαστε μόνοι μας, αλλά εάν έχουμε κάποιον δίπλα μας, εμφανώς ή όχι, είναι καλοδεχούμενος».

«Κράτος Συμμορία»

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για τα πεπραγμένα από την Τουρκία στον Έβρο. «Στον Έβρο, όταν ξέσπασε η κρίση, στείλαμε σε μία ημέρα 1.300 άτομα κι αν χρειαζόταν θα στέλναμε άλλες 4.000. Τον πρώτο λόγο βεβαίως έχει η Ελληνική Αστυνομία, όμως, χωρίς τον όγκο του Στρατού δεν θα μπορούσε να το φέρει σε πέρας. Το καθεστώς Ερντογάν και όχι η Τουρκία, προσπάθησε να μας καταπονήσει, να μας εξοντώσει. Δεν είμαστε κράτος που μπορούμε να ανεχθούμε ένα κράτος συμμορία. Αυτό δεν το θέλει ούτε ο Θεός ούτε ο διάολος. Κι εμείς έχουμε και τους δυο μαζί».

Όμως, Στρατηγός Φλώρος, τόνισε ότι αποζητά τον διάλογο με την Τουρκία, φτάνει να αποκλιμακώσει την ατμόσφαιρα που έχει καλλιεργήσει κι αυτός να γίνει με καλή θέληση, και επί ίσοις όροις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ