Αυτό είναι το καταφύγιο όπου φυγαδεύτηκε ο Τραμπ – Πότε είχε χρησιμοποιηθεί ξανά – ΦΩΤΟ

Το βράδυ της 29ης Μαΐου, κι ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν κατά τη βίαια προσαγωγή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέγεται ότι φυγαδεύτηκε στο καταφύγιο κάτω από τον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για μια δομή που μοιάζει με αποθήκες κάτω από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Χρησιμεύει για ασφαλές καταφύγιο και κέντρο επικοινωνιών για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλους σε περίπτωσης έκτακτης ανάγκης. Το πρώτο καταφύγιο του Λευκού Οίκου κατασκευάστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να προστατεύσει τον πρόεδρο Φραγκλίνου Ρούζβελτ σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής στην Ουάσινγκτον.

Το σύγχρονο καταφύγιο έχει μοντέρνο επικοινωνιακό εξοπλισμό, όπως τηλεοράσεις και τηλέφωνα για συντονισμό με εξωτερικούς κυβερνητικούς φορείς. Στη διάρκεια παραβίασης της ασφάλειας του Λευκού Οίκου, για να συμπεριληφθούν οι παραβιάσεις της Ζώνης Αναγνώρισης Αμυντικής Αεροπορίας της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος και άλλοι προστατευόμενοι θα μεταφερθούν στην αίθουσα ενημέρωσης, δίπλα στο καταφύγιο. Καθημερινά το καταφύγιο αυτό επανδρώνεται όλο το 24ωρο από στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους.

Κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο αντιπρόεδρος Ντικ Τζσέινι, η Λιν Τσέινι, η Κοντολίζα Ράις, ο Νόρμαν Μινέτα, η Μέρι Μάταλιν, ο Λιούις Σκούτερ Λίμπι, ο Τζόσουα Μπόλτεν, η Κάρεν Χιουζ, ο Στέφεν Χάντλεϊ, ο Ντέιβιντ Άντινγκτον, πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών και άλλο προσωπικό, περιλαμβανομένου και ταγματάρχη του αμερικανικού στρατού μεταφέρθηκαν από τα γραφεία τους στον Λευκό Οίκο στο καταφύγιο. Ο πρόεδρος Μπους ήταν τότε στη Φλόριντα.

Τώρα ο πρόεδρος Τραμπ μεταφέρθηκε στο καταφύγιο όπως μετέδωσε το CNN, ενώ σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Associated Press,ο Τραμπ παρέμεινε εκεί για μία ώρα περίπου. Κάτω από τον Λευκό Οίκο και άλλα κυβερνητικά κτίρια μέσα και γύρω από την Ουάσινγκτον υπάρχει μία ολόκληρη πόλη. Όσο για το τι είναι γνωστό για το καταφύγιο όπου φυγαδεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της 29ης Μαΐου, αναφέρεται ότι το 2018, το Drive είχε μεταδώσει ότι πέρα από την Αίθουσα Ειδικών Καταστάσεων (Situation Room), το καταφύγιο είναι εντελώς διαφορετική και πολύ πιο ασφαλής εγκατάσταση και τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε ένα πολύ πιο μεγάλο και μοντέρνο συγκρότημα βαθιά θαμμένο κάτω από τη Δυτική Πτέρυγα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ασφάλεια έχει αυξηθεί ώστε να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από κάθε όπλο. Ο Λευκός Οίκος έπρεπε να προσαρμοστεί στη νέα απειλή των πυρηνικών όπλων όπως και στη δυνατότητα να μεταφερθεί ο πρόεδρος και άλλοι ηγέτες και αξιωματούχοι σε ασφαλή τοποθεσία στα έγκατα της γης. Στην πιο κοινή έννοια, κατευθείαν κάτω από τον Λευκό Οίκο βρίσκονται αρκετά γραφεία. Κάποιες φωτογραφίες από το καταφύγιο δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι μετά τον Σεπτέμβριο του 2001.

Πηγή φωτό: AP, Oι φωτό του Ντικ Τσέινι από το Politico.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ