Υπόθεση Φλόιντ – Τραμπ: Θα στείλω την Εθνοφρουρά στη Μινεάπολη – Θα πυροβολείται όποιος λεηλατεί

Για άλλη μία νύχτα η Μινεάπολη βυθίστηκε στο χάος με εμπρησμούς, λεηλασίες και βανδαλισμούς καθώς διαδηλωτές ξέσπασαν την οργή τους για τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ.

Αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί την Τετάρτη, όταν διαδηλωτές που πέταγαν πέτρες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς επανειλημμένα, το βράδυ της Πέμπτης οι αστυνομικοί κράτησαν πιο ήρεμο προφίλ πέραν του επίκεντρου των ταραχών, έξω από το αστυνομικό τμήμα της τρίτης περιφέρειας. Η πυροσβεστική είχε κάνει λόγο για 16 εμπρησμούς κτιρίων τη νύχτα της Τετάρτης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω αναρτήσεων που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter απείλησε ότι θα στείλει την Εθνοφρουρά να “κάνει τη δουλειά όπως πρέπει” αν ο δήμαρχος δεν καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση και διεμήνυσε ότι “όταν ξεκινήσει η λεηλασία, θα ξεκινήσουν και τα πυρά”.

“Δεν μπορώ να μείνω άπραγος και να παρακολουθώ απλά όλα όσα συμβαίνουν στην σπουδαία αμερικανική πόλη, τη Μινεάπολη. Η απόλυτη έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο αδύναμος δήμαρχος, Jacob Frey, επαναφέρει την τάξη στην πόλη, είτε θα στείλω την Εθνοφρουρά για να κάνει τη δουλειά όπως πρέπει”, έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του ο Τραμπ και πρόσθεσε:

“Αυτοί οι κακοποιοί αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και αυτό δεν θα το αφήσω να συμβεί. Μόλις μίλησα με τον κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και του είπα ότι ο στρατός θα είναι μαζί του. Οποιαδήποτε δυσκολία και θα αναλάβουμε τον έλεγχο αλλά όταν ξεκινήσουν οι λεηλασίες, θα ξεκινήσουν και τα πυρά. Ευχαριστώ”.

Τα νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν παρότι ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ κήρυξε νωρίτερα χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά στην πολιτεία Μινεσότα για την αποκατάσταση της τάξης, μετά τα επεισόδια στις προηγούμενες διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία.

Η αστυνομία της Μινεάπολης κατέστησε σαφές ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο που οι άνδρες της χειρίστηκαν τη σύλληψη.

Η απόφαση του κυβερνήτη Γουόλζ ακολούθησε τις εκκλήσεις του δημάρχου της Μινεάπολης για βοήθεια, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές της Τετάρτης. “Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να οδηγήσει στην απόδοση δικαιοσύνης και σε αλλαγές του συστήματος, όχι σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές”, υποστήριξε ο κυβερνήτης Γουόλζ στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. “Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ανοικοδόμηση. Ανοικοδόμηση της πόλης, του συστήματος δικαιοσύνης μας, ανοικοδόμηση της σχέσης ανάμεσα στα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και αυτούς που υποχρεούνται να προστατεύουν”, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ