Τζορτζ Φλόιντ: Ξέσπασε σε κλάματα η γυναίκα που κατέγραψε τον φρικτό θάνατο του 46χρονου – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο βίαιος και αναίτιος θάνατος του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, πατέρα δύο παιδιών, στη Μινεάπολη, έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο. Η γυναίκα που κατέγραψε με το κινητό της τον θάνατο του 46χρονο επέστρεψε στον τόπο της τραγωδίας και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Η Νταρνέλα Φρέιζερ ξέσπασε σε κλάματα μπροστά στις κάμερες. «Ήμουν αυτή που κατέγραψα όλα όσα συνέβησαν. Τον είδα να πεθαίνει. Μόλις χθες βράδυ ανέβασα το βίντεο και έγινε viral. Και όλοι με ρωτούν πώς αισθάνομαι. Πώς να αισθάνομαι; Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι. Αυτός ο άνθρωπος ήταν εδώ ακριβώς χθες στις οκτώ η ώρα. Έβγαινα από το κατάστημα με τον ξάδελφό μου και τον είδα να κείτεται στον δρόμο. Αμέσως έβγαλα το κινητό. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Φώναζε: ‘Δεν μπορώ να ανασάνω, δεν μπορώ να ανασάνω’. Και αυτοί από πάνω τους δεν έδιναν σημασία. Τον σκότωσαν κι εγώ ήμουν εδώ δίπλα», ανέφερε με δάκρυα στα μάτια η Νταρνέλα.

Διαδηλώσεις με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες

Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν και σήμερα τους δρόμους στη Μινεάπολη για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στον θάνατο του άοπλου μαύρου άνδρα, τον οποίο φαίνεται σε βίντεο να έχουν ακινητοποιήσει μπρούμυτα στο έδαφος με το πρόσωπο στον δρόμο την ώρα που εκείνος παραπονιέται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, ενώ ένας λευκός αστυνομικός έχει το γόνατό του στον λαιμό του επί αρκετά λεπτά αποπέμφθηκαν από το Σώμα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους γύρω από το σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία τη Δευτέρα το βράδυ, με πολλούς διαδηλωτές να φορούν μάσκα λόγω της πανδημίας. Η κατάσταση ξέφυγε με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών, με το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά ρίχνοντας μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star-Tribune.

Η αδελφή του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη, λέγοντας πως η απόλυση των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δεν αρκεί. «Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Τον σκότωσαν. Πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους άνδρες. Η απόλυσή τους δεν αρκεί», είπε η Μπρίτζετ Φλόιντ στην εκπομπή Good Morning America του ABC. «Τον πίεζαν εννέα λεπτά στον λαιμό», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ, μιλώντας σήμερα στο ABC. «Απλά φανταστείτε τι υπέμεινε ο Τζορτζ Φλόιντ αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του».

Στο βίντεο που τράβηξε ένας περαστικός διακρίνεται ο Φλόιντ πεσμένος μπρούμυτα στον δρόμο, να προσπαθεί να πάρει ανάσα, φωνάζοντας «δεν μπορώ να αναπνεύσω» ενώ οι περαστικοί μάταια παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον άτυχο άνδρα. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live διακρίνεται ο άνδρας αυτός, πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος δίπλα στο περιπολικό, με έναν αστυνομικό να τον έχει ακινητοποιήσει βάζοντας το γόνατό του στον λαιμό του.

Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, βογκά και βαριανασαίνει, ενώ ο αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που αρχίζουν να φωνάζουν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται. “Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του”, ακούγεται να επαναλαμβάνει ένας άνδρας, όμως οι αστυνομικοί περιμένουν το ασθενοφόρο που φτάνει έπειτα από αρκετά λεπτά. Ο Φλόιντ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου πέθανε λίγο αργότερα. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο άνδρας αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο. Εξάλλου σύμφωνα με την αστυνομία, κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε και ο Φλόιντ δεν είχε όπλο πάνω του.

Ο θάνατός του προκάλεσε οργή ακόμη και ανάμεσα σε αθλητές που πήραν θέση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, αστέρας των Λος Άντζελες Λέικερς, με μια ανάρτηση του στο Instagram αναφέρθηκε στον Κόλιν Καπέρνικ, τον πρώην quarterback του NFL που είχε γονατίσει κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στη φυλετική αδικία. Η ανάρτηση περιλαμβάνει μια φωτογραφία του αστυνομικού που καρφώνει το γόνατό του στον αυχένα του Φλόιντ μαζί με μια φωτογραφία του Καπέρνικ που γονατίζει κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, προσθέτοντας τη λεζάντα «Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ !! ?? !! ?? Ή είναι ακόμα θολό για εσάς; #StayWoke”».

Στον κόσμο του αθλητισμού υπήρξαν κι άλλοι που εξέφρασαν την οργή τους για το περιστατικό, το οποίο ενισχύει το κίνημα που δημιουργήθηκε μετά από μια σειρά δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, «Black Lives Matter».

«Ειλικρινά είναι ένας άρρωστος κόσμος. Είναι πραγματικά ….. καμία εξήγηση», έγραψε στο Twitter ο Οντέλ Μπέκαμ Τζ., αθλητής του Pro Bowl NFL που παίζει για τους Cleveland Browns.

Η Hall of Famer και δύο φορές πρωταθλήτρια του WNBA, Λίζα Λέσλι, έγραψε στο Twitter: «Αν κάποιος που με ακολουθεί δεν είναι εξοργισμένος για αυτές τις παράλογες επιθέσεις στους Αφροαμερικανούς, ας σταματήσει να με ακολουθεί! Εάν το πνεύμα σας δεν ενοχλείται, σταματήστε να με ακολουθείτε!».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ