Η αλήθεια για τα βίντεο της πυραυλικής επίθεσης στο ιρανικό πλοίο

Πύραυλος έπληξε κατά λάθος ιρανικό πολεμικό πλοίο στη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με το ιρανικό Ναυτικό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 ναύτες και άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία. Τη Δευτέρα τον γύρο του κόσμου έκανε ένα βίντεο όπου σύμφωνα με τους ιρανικούς ιστότοπους, καταγραφόταν η στιγμή κατά την οποία το ιρανικό πολεμικό πλοίο δεχόταν την -κατά λάθος- πυραυλική επίθεση στη διάρκεια των ασκήσεων στον Κόλπο του Ομάν. Ωστόσο, η Τεχεράνη αρνήθηκε την αυθεντικότητά του, ενώ το βίντεο δημοσιεύθηκε από ιστότοπους του Ιράν και αναμεταδόθηκε από τα διεθνή Μέσα. Αργότερα το πολεμικό ναυτικό του Ιράν αρνήθηκε την αυθεντικότητα αυτού του βίντεο, που τελικά προερχόταν από μία πυραυλική δοκιμή των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων το 2013.

Αυτό ήταν το επίμαχο βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου αλλά τελικά είναι από το 2013, όταν οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις δοκίμασαν τον νέο πύραυλο, Joint Strike Missile, σε μια παροπλισμένη φρεγάτα.

Το RT.com έδωσε στη δημοσιότητα δεύτερο βίντεο από το πλοίο που έχει τυλιχθεί στις φλόγες μετά την πυραυλική επίθεση. Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, η ιρανική φρεγάτα “Jamaran” που ανήκει στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, εκτόξευσε πρόωρα έναν πύραυλο που έπληξε το πλοίο “Konarak”. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στον ιστότοπό της: “Το πλοίο Konarak χτυπήθηκε από πύραυλο χθες (Κυριακή) κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στα ύδατα του Μπαντάρ-ι-Τζασκ”, νότια των ακτών του Ιράν, διευκρινίζοντας πως το σκάφος υποστήριξης και επιμελητείας χτυπήθηκε “αφού τοποθέτησε έναν στόχο στη θέση του” αλλά δεν φρόντισε κατόπιν να «πάρει επαρκή απόσταση από τον στόχο”.

Αυτό είναι το πραγματικό βίντεο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ