Κομισιόν: Πρόταση για επανεκκίνηση ταξιδιών και κουπόνια για ακυρώσεις λόγω κορονοϊού

Συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής για ενίσχυση του τουρισμού, αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι τεράστιες συνέπειες στον κλάδο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει στα κράτη-μέλη να εγγυηθούν κουπόνια -αντί αποζημιώσεων- για ταξίδια που ακυρώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και να αρχίσουν να αίρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς.

Ο τουρισμός, που υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει σχεδόν στο ένα δέκατο του ΑΕΠ της ΕΕ, είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της κρίσης. Εκτιμάται πως υπό κανονικές συνθήκες αποφέρει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο με περίπου 360 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη ζητούν να ανασταλούν οι κανονισμοί της ΕΕ που υποχρεώνουν τις αποστραγγισμένες από ρευστό αεροπορικές εταιρίες και την ξενοδοχειακή βιομηχανία να προσφέρουν πλήρη αποζημίωση για πτήσεις και ταξίδια που έχουν ακυρωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στα κράτη-μέλη να εγγυηθούν τα κουπόνια ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά για τους πελάτες, σύμφωνα με έγγραφο στρατηγικής που επικαλείται το πρακτορείο Reuters πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή του που αναμένεται την Τετάρτη.

«Προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες ώστε να δεχθούν κουπόνια αντί αποζημίωσης, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τη χρεωκοπία του εκδότη και να μπορούν να εξαργυρωθούν μέχρι το τέλος της ισχύος τους», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου και προσθέτει πως «η προστασία από τη χρεοκοπία πρέπει να διασφαλίζεται στο εθνικό επίπεδο και τα κουπόνια με εγγύηση πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες».

Θα καλέσει επίσης τα 27 κράτη-μέλη να άρουν σταδιακά τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς και να επανεκκινήσουν κάποια ταξίδια προκειμένου να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο τουριστικό τομέα.

Σημειώνεται πως τώρα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι κλειστά και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για τα μη απαραίτητα ταξίδια, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, βάσει ενός επείγοντος μέτρου που είχε ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», αναμένεται να πει η Κομισιόν προειδοποιώντας ότι 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν στον τομέα που έχει καταγράψει απώλειες εσόδων που ξεκινούν απο το 50% για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και φθάνουν το 90% για τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές εταιρίες.

Με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διάλειμμα», η τουριστική στρατηγική της Επιτροπής θα καλέσει για στοχευμένους περιορισμούς που θα αντικαταστήσουν μια γενική απαγόρευση των ταξιδιών και θα επιδιώξει μια σταδιακή άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων όπου η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία, οι ανάγκες και τα οφέλη του ταξιδιού και του τουρισμού πρέπει να σταθμιστούν έναντι των κινδύνων να διευκολυνθεί και πάλι η εξάπλωση του ιού… με πιθανό αποτέλεσμα μια επαναφορά των μέτρων περιορισμού», αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ