Έλληνας καθηγητής στο Γιέιλ: Δεύτερο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο – ΒΙΝΤΕΟ

Για πολλούς μήνες ακόμη θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί ο κορονοϊός, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, προειδοποιεί ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης, στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ. Ο Έλληνας καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Παθολογίας και Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Γέιλ, συζητώντας με τον εκδότη του επιστημονικού περιοδικού JAMA (Journal of the American Medical Association), Χάουαρντ Μπάχνερ στην εκπομπή «Conversations with Dr. Bauchner», ανέλυσε το ιστορικό πρότυπο των πανδημιών και των κοινωνικών πτυχών της πανδημίας της COVID-19.

Όπως επεσήμανε, “το φθινόπωρο, πιστεύω ότι κατά 75% είναι πιθανόν να επανέλθει ο κορονοϊός όπως συνέβη το 1918 και το 1957, που είχαμε πανδημίες. Δεν γνωρίζω αν το δεύτερο κύμα θα είναι πιο θανατηφόρο, αλλά σίγουρα θα έρθει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Είμαστε στην αρχή του πρώτου κύματος” υπογράμμισε ο καθηγητής.

Παράλληλα, συγκρίνοντας τον κορονοϊό με άλλες πανδημίες, είπε ότι αυτή του COVID-19 μοιάζει περισσότερο με τη γρίπη του 1957, κατά την οποία πέθαναν περίπου 150.000 άτομα στις ΗΠΑ. Και με βάσει αυτά τα δεδομένα, ο κορονοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει 250.000 ή και περισσότερα άτομα στις ΗΠΑ. Προέβλεψε πάντως ότι ο κορονοϊός θα γίνει μία νόσος ενδημική, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη και θα βρεθεί εμβόλιο ή κάποιο φάρμακο, αλλά μέχρι τότε πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ