Στην “αντεπίθεση” η Κύπρος: Πυκνό πρόγραμμα γεωτρήσεων παρά τις τουρκικές προκλήσεις

Έντονη αναμένεται η κινητικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου την επόμενη περίοδο, με γεωτρήσεις από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία και αμερικανικές εταιρείες. Αυτό ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στοEuronews.

Η αρχή θα γίνει τον Απρίλιο στο οικόπεδο 6 από τις ΕΝΙ και Total.

«Οι προκλήσεις από την Τουρκία δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι, παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total και ENI. Αυτό το πρόγραμμα θα το ακολουθήσει και πρόγραμμα από αμερικανικές εταιρείες, από την Exxon και την Qatar Petroleum».

Σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το Ισραήλ, μετά από την υπογραφή των σχετικών τουρκολιβυκών μνημονίων, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Σχολιάζοντας αμερικανικά δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων.

«Τα συμφέροντα, λοιπόν, μεγάλων εταιρειών, και βεβαίως των χωρών από τις οποίες προέρχονται, με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα εντός της ΑΟΖ της», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης, που μίλησε ακόμα για αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς.Πηγή πληροφοριών: euronews, sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ