Βόρεια Μακεδονία: Η Βουλή κύρωσε το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας επικύρωσε το Πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση η γείτονα χώρα σφράγισε το τέλος μιας μακράς διαδρομής από το Βουκουρέστι στη Συμφωνία των Πρεσπών, στην αλλαγή του ονόματος της χώρας και την είσοδο ως το 30ό μέλος στο ΝΑΤΟ.

“Μετά από 26 χρόνια διαφωνίας, καταλήξαμε σε μια συμφωνία που σφραγίζει τη μακεδονική μας ταυτότητα, που αμφισβητήθηκε. Μακεδόνες από τη Βόρεια Μακεδονία, που μιλούν μακεδονικά και έχουν τον δικό τους μακεδονικό πολιτισμό” είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Από την πλευρά του το εθνικιστικό VMRO παραμένει αμετανόητο χειροκροτώντας την ψήφιση του Πρωτοκόλλου, ενώ παράλληλα στελέχη μέσα στη Βουλή έκαναν λόγο για είσοδο της “Μακεδονίας” στη Συμμαχία. “Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να ακουστεί η ‘Μακεδονία’ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία” είπε ο Νίκολα Μιτσέφσκι, στέλεχος του VMRO-DPMNE.

Ωστόσο, προκειμένου η κύρωση του πρωτοκόλου εκ μέρους του της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας να αποκτήσει ισχύ θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία κύρωσης στη Βουλή της Ισπανίας, που είναι η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία δεν έχει κυρώσει ακόμη τη συμφωνία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία κι αυτό γιατί μόλις πρόσφατα σχηματίστηκε κυβέρνηση στη χώρα. Αναμένεται η κύρωση από την Ισπανία να γίνει εντός του Μαρτίου.

Επίσης, το ΝΑΤΟ περιμένει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στους κόλπους της την άνοιξη, σύμφωνα με τη δήλωση της μόνιμης εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον κατά την διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ