Λιβύη: Τα μηνύματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, η στάση της Αθήνας και τα “ευχαριστώ” του Χαφτάρ- ΒΙΝΤΕΟ

Έπειτα από περίπου πέντε ώρες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για τηΛιβύη. και οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματά της και την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «αποφασίστηκε μία εκεχειρία ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων» και πρόσθεσε: «Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης».

Επίσης εξήγησε: «Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες» και συμπλήρωσε πως τα εμπλεκόμενα μέρα δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε από την πλευρά της ότι οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και οι διεθνείς υποστηρικτές τους συμφώνησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να τηρηθεί και να ενισχυθεί ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. «Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας επεσήμανε ότι στις μελλοντικές διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες, οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στη σημερινή σύνοδο.

“Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα. Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης” επεσήμανε.

Πανηγυρίζει ο Χαφτάρ – Ποιες χώρες ευχαρίστησε

Για διπλωματική νίκη της Λιβύης στη Διάσκεψη του Βερολίνου γίνεται λόγος σε tweet που έγινε πριν από λίγο στον λογαριασμό του “Μ.LNA”, που συνιστά τη “φωνή” του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ και των δυνάμεων του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάρτηση, ο Χαφτάρ πανηγυρίσει για όλα όσα έγιναν στο Βερολίνο και ευχαριστεί τους φίλους του από τους οποίους ωστόσο απουσιάζει η Ελλάδα την οποία επισκέφθηκε πριν το κρίσιμο ταξίδι του στο Βερολίνο και είχε μια σειρά από επαφές.

Ο Χάφταρ συγκεκριμένα ευχαρίστησε Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Ελλάδα αρχικά να μην είναι πουθενά.

Επανήλθε με νέο tweet για Μητσοτάκη – Δένδια

Ευχαριστήριο μήνυμα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έστειλε ο Χαλίφα Χαφτάρ λίγες ώρες μετά τη Διάσκεψη στο Βερολίνο.

Σε ανάρτηση στο Twitter του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (Μ.ΛΝΑ), που αποτελεί τη “φωνή” του Χαφτάρ, αναφέρεται το εξής μήνυμα: “παρόλο που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως, με την εξαιρετική διπλωματική παρουσία τους ωφέλησαν τον λιβυκό λαό. Η Λιβύη σας ευχαριστεί”.

Deutsche Welle: Δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας όσο και του εμπάργκο όπλων, που συμφωνήθηκαν σήμερα, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

“Δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη”, δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ Μέρκελ σημείωσε ότι “δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο”, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ευθύνη στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη, φιλοξενώντας και άλλες συναντήσεις, αν χρειαστεί.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε η καγκελάριος από δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) είναι με ποιον τρόπο συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός της Λιβύης Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ. Η απάντηση ήταν ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη μίλησαν κατά μόνας και με τους δύο, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλες διαφορές ώστε αυτή τη στιγμή δεν μιλούν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια Σάρατζ και Χάφταρ δεν ήταν στην αίθουσα της διάσκεψης, αλλά ήταν σε χώρο στον οποίο μπορούσαν να ενημερώνονται διαρκώς.

Για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου αναμένεται να ενημερωθούν τη Δευτέρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει το δημοσίευμα, η κατ΄αρχήν συμφωνία του Βερολίνου οδεύει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να λάβει και την “ευλογία” του διεθνούς οργανισμού. Γερμανοί σχολιαστές κάνουν λόγο για μία πρώτη επιτυχία σε μία επίπονη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τις 15 Αυγούστου, σε ιδιαίτερη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ.

Η στάση της Αθήνας μετά το Βερολίνο

Αποφασισμένη να διατηρήσει ρυθμούς ενεργούς διπλωματίας διαμηνύει ότι είναι η Αθήνα, μετά και τη Διάσκεψη του Βερολίνου, που οδήγησε σε καταρχήν συμφωνία για επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη.

Κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στέκονταν αρχικά σε δύο θετικά αποτελέσματα της Διάσκεψης, δηλαδή στην προσήλωση για εξεύρεση πολιτικής λύσης και στη συμμόρφωση όλων στο εμπάργκο όπλων, ωστόσο η πρώτη επίσημη τοποθέτηση θα γίνει σήμερα, πιθανότατα από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Το βέβαιο είναι ότι και η ελληνική πλευρά θέλει πολιτική λύση στη Λιβύη και ταυτόχρονη ακύρωση των μνημονίων Ερντογάν – Σάρατζ για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτή παραμένει ύψιστη προτεραιότητα, η βασική “κόκκινη γραμμή” που σημαίνει, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμη και άσκηση βέτο σε επίπεδο Ευρώπης.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέες επαφές του Πρωθυπουργού σε Ελβετία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία και Γερμανία για την κινητοποίηση συμμαχιών.

Μετά το Νταβός όπου θα φτάσει το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός θα έχει τετ-α-τετ ΣΤΙς 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος ανοιχτά συγκρούεται με τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Ριάντ με τον αραβικό κόσμο επίσης να στέκει απέναντι στις επιθετικές τουρκικές ενέργειες και λίγες μέρες μετά θα βρεθεί στο Μόναχο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Προηγήθηκαν οι πρωθυπουργικές επιστολές προς Ευρωπαίους ηγέτες και οι προχθεσινές συνομιλίες του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ανάγκη να λειτουργήσουν κατά τον Μητσοτάκη, ως “θεματοφύλακες των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου” για τα τουρκολιβυκά μνημόνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ