Λιβύη ώρα μηδέν: Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου – Το παρασκήνιο και τα “στρατόπεδα”

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, με την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία των συμμετεχόντων, θα αρχίσει τις εργασίες της στην Καγκελαρία η Διάσκεψη τουΒερολίνου, όπου κρίνεται το μέλλον της Λιβύης.Νωρίτερα, στις 10:45, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη. Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου θα δώσουν το «παρών» ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Επίσης, θα λάβουν μέρος ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, Σάρατζ και Χαφτάρ θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στην τελική ανακοίνωση. Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Τα “στρατόπεδα” του Βερολίνου

Δίπλα στην κυβέρνηση του Σάρατζ θα βρεθούν σίγουρα Τουρκία και Κατάρ. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχοντας υπογράψει το παράνομο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχεδιάζει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Κρίσιμη θεωρείται η παρέμβαση του προέδρου Πούτιν που μεταβαίνει ο ίδιος στο Βερολίνο για να πιέσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Πούτιν και Ερντογάν αρχικά σε αντίπαλα στρατόπεδα στη Συρία, πλέον συνεργάζονται και είναι κάτι που θέλουν να επαναλάβουν και στη Λιβύη. Σε ρόλο θεατή οι ΗΠΑ στέλνουν στη Διάσκεψη τον Πομπέο θέτοντας γενικόλογους στόχους. Ως διαιτητής και οικοδέσποινα η Μέρκελ εκφράζει ικανοποίηση που ο Χαφτάρ δέχθηκε προφορικά να τηρήσει την εκεχειρία.Με αποικιακούς δεσμούς και ενεργειακά συμφέροντα στη Λιβύη, η Ιταλία εμφανίζεται ουδέτερη έχοντας σχέση και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Στο πλευρό του Χαφτάρ συντάσσονται Αίγυπτος, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αραβικός Σύνδεσμος.

Ποιες χώρες είναι κατά του τουρκολυβικού μνημονίου

Από τις χώρες που θα μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ. Το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σάρατζ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

To προσχέδιο

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο τηςΔιάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων υπογραμμίζεται η ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη, η ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και σημειώνεται η επιβολή κυρώσεων σε όποιον παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», σημειώνεται στο προσχέδιο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”», αναφέρεται επίσης.

Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”». «Ο σημαντικός ρόλος των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης», υπογραμμίζεται επίσης στο έγγραφο, στο οποίο υπάρχει αναφορά και για κυρώσεις σε όποιον παραβιάζει το εμπάργκο όπλων, αλλά δεν υπάρχει αναφορά στη συμφωνία της Τρίπολης με την Άγκυρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ