Λιβύη-TASS: Αυτό είναι το προσχέδιο απόφασης της Διάσκεψης του Βερολίνου

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.Σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων υπογραμμίζεται η ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη, η ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και σημειώνεται η επιβολή κυρώσεων σε όποιον παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», σημειώνεται στο προσχέδιο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”», αναφέρεται επίσης. Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”». «Ο σημαντικός ρόλος των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης», υπογραμμίζεται επίσης στο έγγραφο, στο οποίο υπάρχει αναφορά και για κυρώσεις σε όποιον παραβιάζει το εμπάργκο όπλων, αλλά δεν υπάρχει αναφορά στη συμφωνία της Τρίπολης με την Άγκυρα.

Στη Διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Καγκελαρία έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Νέες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου

“Φωτιά” έχουν πιάσει τα τηλέφωνα λίγο πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο νέες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αρχικά, είχε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ. Στη συνομιλία που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν όπως είναι λογικό η συμπεριφορά της Τουρκίας, η Λιβύη και η Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ