Megxit: Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Γιατί η Μέγκαν είναι η νέα Γουάλις Σίμπσον – ΦΩΤΟ

Ντόμινο εξελίξεων προκάλεσε η ανακοίνωση από τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ότι αποσύρονται από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα και παραιτούνται από μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, τον Δούκα του Ουίνδσορ που το 1936 παραιτήθηκε από τον βρετανικό θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του, μία Αμερικανίδα, δύο φορές διαζευγμένη, που παραιτείται πρίγκιπας από τα βασιλικά του καθήκοντα.

Ο θρύλος της Γουάλις Σίμπσον είναι συνυφασμένος με την πτώση ενός πρίγκιπα. Γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, κόρη του Τικλ Γουάλις Γουότφορντ και της Αλίκης Μόνταγκιου. Παντρεύτηκε τρεις φορές, Πρώτα τον Έρλ Γουίνφιλντ Σπένσερ Τζ., έναν αεροπόρο του Αμερικάνικου Ναυτικού. Το 1928 παντρεύτηκε τον Ερνέστο Άλντριχ Σίμπσον, Αγγλοαμερικανό ναυτικό διευθυντή και πρώην αξιωματικό, ενώ ο τρίτος της γάμος ήταν το 1937 με τον πρίγκιπα Εδουάρδο, Δούκα του Ουίνδσορ (πρώην βασιλιάς Εδουάρδος Η΄).

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1931 όταν αυτή ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Σίμπσον. Έγιναν εραστές κάτι που προκάλεσε ανησυχία στα Ανάκτορα. Σε πάρτι στο Μπάκιγχαμ, ο Εδουάρδος εμφανίστηκε συνοδευόμενος από την ερωμένη του την οποία παρουσίασε στη μητέρα του. Ο πατέρας του εξοργίστηκε, κυρίως λόγω του ότι ήταν δυο φορές διαζευγμένη.

Όταν ο Εδουάρδος ανέβηκε στον θρόνο θέλησε να την παντρευτεί επίσημα, αλλά ο Στάνλεϊ Μπόλντουιν, πρωθυπουργός της Αγγλίας προειδοποίησε τον Εδουάρδο ότι η σύζυγός του δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία ως βασίλισσα. Δικαιολογία κυρίως ήταν ότι ο Εδουάρδος θα γινόταν παράλληλα επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας που απαγόρευε το διαζύγιο. Αν και πολλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι ο Θεσμός της μοναρχίας έβρισκε επικίνδυνες την πνευματώδη Σίμπσον και τις πολιτικές πεποιθήσεις του Εδουάρδου.

Τότε ο Εδουάρδος παραιτήθηκε από τον θρόνο στις 11 Δεκεμβρίου 1936, προκειμένου να παντρευτεί τη Γουάλις. Μετά την παραίτησή του έφυγαν από τη χώρα και εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι και στις 3 Ιουνίου 1937 παντρεύτηκαν. Το 1972 ο Εδουάρδος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα, και η Γουάλις παρέμεινε στο Παρίσι έως τον θάνατό της, στις 24 Απριλίου 1986 σε ηλικία 89 ετών. Θάφτηκε δίπλα στον σύζυγό της, στο Φρόγκμορ.

Η ιστορία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν δεν διαφέρει και πολύ από την παραπάνω αν και είναι λιγότερο δραματική από αυτήν του Εδουάρδου και της Γουάλις πριν από 84 χρόνια.

Από την εποχή του γάμου τους είχαν σημειωθεί οι συσχετισμοί ανάμεσα στον πρόγονο του πρίγκιπα Χάρι και τις προσωπικές του επιλογές. Ο Χάρι το είχε πει ξεκάθαρα “ό,τι θέλει η Μέγκαν το παίρνει”. Αμέσως μετά τον γάμο, το ζευγάρι έδειχνε να ασφυκτιά από την πίεση των πριγκιπικών υποχρεώσεων και των επιταγών του Πρωτοκόλλου. Έδειχναν και οι δύο αμήχανοι στις δημόσιες εκδηλώσεις όπου εκπροσωπούσαν τα Ανάκτορα. Το ξέσπασμα ήρθε στο ντοκιμαντέρ του Οκτωβρίου όπου η Μέγκαν μίλησε για την κριτική, τα πικρόχολα σχόλια και τη μοναξιά που βίωνε καθώς τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της κανείς δεν τη ρώτησε αν είναι καλά. Στην περιοδεία στην Αφρική έδειχναν να είναι και οι δύο ελεύθεροι ενώ πριν ακόμη επιστρέψουν με μία αιχμηρή ανακοίνωση επιτέθηκαν στον Τύπο για την κριτική που δέχονται και την ασφυκτική πίεση που τους ασκεί. Η ανακοίνωση της παραίτησης, που φέρεται να έγινε χωρίς πρώτα να ενημερωθεί η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος ή ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ήταν απλώς η υπογραφή σε ένα προαναγγελθέν συμβάν.

Όσον αφορά στην ιστορία που επαναλαμβάνεται, να σημειωθεί ότι η Μέγκαν Μαρκλ είναι γεννημένη στην Καλιφόρνια. Διαζευγμένη μία φορά. Και αυτή όπως η Γουάλις ήταν 34 ετών όταν γνώρισε τον πρίγκιπά της. Αμερικανικής καταγωγής, φεμινίστρια, με καριέρα στην τηλεόραση, που έφερε νέο αέρα στη συντηρητική βρετανική οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι η Μέγκαν δεν είχε ιδέα για τις υποχρεώσεις που θα είχε ως χαμηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας ούτε ακριβώς πώς λειτουργούσε η μοναρχία. Να σημειωθεί ότι τα χαμηλόβαθμα μέλη είναι υποχρεωμένα να καλύπτουν τη θέση των υψηλόβαθμων όπως είναι η Κέιτ Μίντλετον ή ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όταν αυτοί είναι πολύ απασχολημένοι για να προλάβουν. Και κυρίως πέρα από το γεγονός ότι ο ρόλος τους δεν είναι τόσο σημαντικός, δεν πρέπει να εκφράζουν δημόσια άποψη. Σε αντίθεση με τη Μέγκαν που ήθελε να είναι προβεβλημένη και να εκφράζει άποψη για τα πάντα. Αργά ή γρήγορα ο πλέιμποϊ πρίγκιπας Χάρι με τη λαμπερή στρατιωτική καριέρα – υπενθυμίζουμε ότι είχε θητεύσει στο Αφγανιστάν- και η λαμπερή Καλιφορνέζα ηθοποιός θα ασφυκτιούσαν στα στενά δεσμά της μοναρχίας.

Nα σημειωθεί και μια λεπτομέρεια που συνδέει κάπως τραγικά τα δύο ζεύγη. Η λιμουζίνα που μετέφερε νύφη τη Μέγκαν Μαρκλ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ για τον γάμο με τον πρίγκιπα Χάρι, ήταν το ίδιο αυτοκίνητο που μετέφερε τη Γουάλις Σίμπσον στην κηδεία του Εδουάρδου.

Με πληροφορίες από Daily Mail, Βικιπαίδεια

Οι φωτό από την Daily Mail

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ