ΗΠΑ: Δεν θα πλήξουμε πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τις ένοπλες συρράξεις πλήττοντας πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν, όπως απείλησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι θα διατάξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους, ο Έσπερ απάντησε σε δημοσιογράφους: «Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα πλήττονταν ιρανικά μνημεία ή όχι, διότι εάν πλήττονταν θα επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, ο Έσπερ απάντησε «αυτό λέει το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις ένοπλες συρράξεις», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία όπως αρχαιολογικοί χώροι από στρατούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης (υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ