Υπόθεση Τραμπ: Ο τρίτος πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη

Με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών, η Βουλή των Αντιπροσώπων της κάτω βουλής του αμερικανικού Κογκρέσου, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία.

Στη διαδικασία που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την παραπομπή του Ρεπουμπλικανού προέδρου με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197. Κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, επειδή πίεσε την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα σε βάρος πολιτικού του αντιπάλου αλλά και για παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα για την παραπομπή του.

Από την πλευρά της, η ουκρανική προεδρία εκτίμησε πως η παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται να εκβίασε τον Ουκρανό ομόλογό του, είναι μια «εσωτερική υπόθεση» των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ουάσινγκτον παραμένει ένας «στρατηγικός εταίρος» για το Κίεβο.

«Η Ουκρανία δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιουλία Μέντελ, εκπρόσωπος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας στρατηγικός εταίρος για εμάς και είμαστε ευτυχείς που ενισχύουμε τις σχέσεις μας διευρύνοντας τη συνεργασία σε διάφορους τομείς», επεσήμανε.Η αμερικανική Γερουσία που αναμένεται να δικάσει τον Τραμπ πιθανόν τον Ιανουάριο, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι και σκοπεύουν να τον αθωώσουν.

“Ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή. Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που υπογράφεται από την εκπρόσωπό του Στέφανι Γκρίσαμ. Όπως τονίζεται επιπλέον, χθες ολοκληρώθηκε “ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας καθώς χωρίς να λάβουν ούτε μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου, και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”. Στο κείμενο καταγγέλλεται ακόμη μια “αντισυνταγματική παρωδία” διαδικασίας.

Η ψηφοφορία που θεωρείται ιστορική, πραγματοποιήθηκε λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020. Πρόκειται για την τρίτη φορά που παραπέμπεται σε δίκη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήταν το 1868 ο Άντριου Τζόνσον 1868 και το 1998 ο Μπιλ Κλίντον που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη, ενώ ο Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Νίξον προτίμησε να παραιτηθεί το 1974 παρά να υποστεί τη διαδικασία αυτή.

Τη στιγμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφιζε την παραπομπή του Τραμπ αυτός απηύθυνε ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν, ενώ από το βήμα κατηγόρησε την “άκρα αριστερά” ότι κατατρύχεται από “ζήλια και μίσος” εναντίον του και επέκρινε τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν “να ακυρώσουν την ψήφο δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών” επιχειρώντας να τον εκδιώξουν από τον Λευκό Οίκο. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι διέπραξαν “πολιτική αυτοκτονία”.

Στον λογαριασμό του στο Twitter ανήρτησε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του, με το δάκτυλο να δείχνει μπροστά και τη φράση: «Στην πραγματικότητα στόχος τους δεν είμαι εγώ, αλλά εσείς. Εγώ απλώς τους ενοχλώ».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι ανέφερε: “Είναι τραγικό, όμως οι ανεύθυνες πράξεις του προέδρου καθιστούν την παραπομπή του απαραίτητη. Δεν μας άφησε άλλη επιλογή”.

“Προστατέψτε τη δημοκρατία”

Oι Αμερικανοί βουλευτές ακολούθησαν την πολιτική γραμμή του κόμματός τους στην ψηφοφορία, με τους Ρεπουμπλικανούς να θεωρούν τη διαδικασία ως την “απόλυτη φάρσα” και “απάτη”, η οποία δεν βασίζεται “σε κανένα στοιχείο” και έχει ως κίνητρο την απέχθεια των Δημοκρατικών προς έναν πρόεδρο που δεν ακολουθεί τους κανόνες, ενώ οι Δημοκρατικοί διαβεβαιώνουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του προέδρου δεν έχουν καμία σχέση με προσωπικά κίνητρα ή με πολιτικές διαφωνίες.

Όπως ισχυρίζονται, στόχος είναι “να προστατευθούν το Σύνταγμα”, “η δημοκρατία”, ακόμη και “το κράτος δικαίου” που απειλούνται από έναν πρόεδρο που πιστεύει ότι είναι “υπεράνω των νόμων” σαν “μονάρχης”.

Στο μοναδικό σημείο που συμφωνούν οι μεν με τους δε είναι ότι αυτή η “θλιβερή” ημέρα θα μείνει στην ιστορία. Πλέον μένει να φανεί πώς θα συνεργαστούν τα δύο σώματα του Κογκρέσου στη συνέχεια της διαδικασίας.

“Το ερώτημα τώρα είναι: θα κάνει το χρέος της η Γερουσία; Οι γερουσιαστές θα σεβαστούν τον όρκο τους;”, διερωτήθηκε ο Άντριου Σιφ, επικεφαλής της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ηγήθηκε της έρευνας εσε βάρος του Τραμπ.

Από την πλευρά της, η Πελόζι δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να υποβάλει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ στη Γερουσία για να αρχίσει η δίκη του, διευκρινίζοντας πως θα αναμείνει να δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία η άνω βουλή.

Ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα όσον αφορά στην παραπομπή του Τραμπ.

Η κάτω βουλή, πέραν της επίδοσης του κατηγορητηρίου, αναμένεται να ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία. Αυτό ίσως γίνει σήμερα, πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του ενόψει των εορτών, ή στις αρχές του 2020.

Ο Μακόνελ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έχουν εκφράσει διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η δίκη του Τραμπ. Αναμένεται να διαπραγματευθούν, κατ’ ιδίαν και μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, τις προσεχείς ημέρες.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θέλει να μετατρέψει αυτήν τη δοκιμασία σε πολιτική νίκη με βασικό στόχο να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία για να συσπειρώσει τη βάση του και, χάρη στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, να πετύχει την επανεκλογή του σε 11 μήνες.

Τονίζει ότι η διαδικασία καθαίρεσης είναι όλο και λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των Αμερικανών. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Δημοσκόπηση του NBCNews/ Wall Street Journal που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έδειξε ότι το 48% των Αμερικανών είναι υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ και ίδιο ποσοστό κατά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ