Μεξικό: Δεν θα διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Φελίπε Καλδερόν

Οι αρχές του Μεξικού δεν θα αρχίσουν έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Φελίπε Καλδερόν μετά τη σύλληψη ενός από τους στενότερους συνεργάτες του στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές τον κατηγορούν πως είχε δωροδοκηθεί από καρτέλ των ναρκωτικών, δήλωσε ο σημερινός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ χθες Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί συνήθως καθημερινά, ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ ερωτήθηκε εάν οι μεξικανικές αρχές θα διενεργήσουν έρευνα σε βάρος του Καλδερόν μετά τη σύλληψη του πρώην υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησής του Χενάρο Γκαρσία Λούνα την περασμένη εβδομάδα ή θα αφήσει το θέμα στις αρχές των ΗΠΑ.

«Δεν πρόκειται να γίνει έρευνα διότι αυτό θα εκλαμβανόταν ως κίνηση για πολιτικούς λόγους από πλευράς μας», εξήγησε ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε καταγγείλει πως του έκλεψαν την προεδρία το 2006, μετά την εντελώς οριακή ήττα του από τον δεξιό Καλδερόν.

Σύμφωνα με τον κεντροαριστερό βετεράνο πολιτικό, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού θα συνεργαστεί στις έρευνες των αρχών των ΗΠΑ σε βάρος του Γκαρσία Λούνα. Ο μεξικανός πρώην υπουργός αποφάσισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μην ασκήσει το δικαίωμά του να ζητήσει ακροαματική διαδικασία σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντάλας για να εξεταστεί η προφυλάκισή του.

«Κι αν αποφασιστεί να διενεργηθεί έρευνα για την υπόθεση, θα πρόκειται για απόφαση αυτής της ανεξάρτητης αρχής», συνέχισε ο Λόπες Ομπραδόρ, προφανώς αναφερόμενος στον Καλδερόν, πρόεδρο ως το 2012.

Ο Λόπες Ομπραδόρ πρόσθεσε πως πιστεύει πως είναι καλύτερα η χώρα να κοιτά στο μέλλον παρά να σκαλίζει το παρελθόν. Όμως επανέλαβε ότι εάν ο μεξικανικός λαός αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος ότι πρέπει να διώκονται πρώην πρόεδροι, η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί.

Ο Γκαρσία Λούνα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας επί των ημερών του Καλδερόν στην εξουσία, από το 2006 ως το 2012, κατηγορείται ότι έλαβε δωροδοκίες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από το καρτέλ Σιναλόα, του οποίου επικεφαλής ήταν για χρόνια ο φυλακισμένος πλέον διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ