Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

Δύο αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αποστολή του NATO στη χώρα της Ασίας, ενώ οι πιθανόν αποφασιστικής σημασίας συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν αναμένεται να αρχίσουν στη Ντόχα του Κατάρ.

Οι δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια «επιχείρησης», ανέφερε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες η αποστολή Resolute Support του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, σκοπός της οποίας είναι η εκπαίδευση και η υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων.

Πρόκειται για τη 13η και τη 14η απώλεια των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από την αρχή της χρονιάς, έναντι 12 όλο το 2018, που καταγράφηκαν ενώ η Ουάσινγκτον ευελπιστεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν που θα ανοίξει τον δρόμο για να γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ισλαμιστές αντάρτες και την αφγανική κυβέρνηση.

Ο αμερικανός επιτετραμμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ αναμένεται να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, οι οποίες ανεστάλησαν πριν από δέκα ημέρες για «διαβουλεύσεις». Τα δύο μέρη, που άρχισαν αυτόν τον άμεσο διάλογο χωρίς προηγούμενο πριν από έναν χρόνο, είχαν τότε εκφράσει την ικανοποίησή τους για την «εξαιρετική πρόοδο» που είχε επιτευχθεί.

Η συμφωνία αναμένεται να προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ωστόσο το κλειδί θα είναι το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για την κυριότερη διεκδίκηση των Ταλιμπάν, που θα δεσμευθούν σε αντάλλαγμα ότι δεν θα επιτρέψουν το τμήμα της αφγανικής επικράτειας που ελέγχουν να χρησιμοποιηθεί από «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ