• Ερντογάν: Εάν μας επιτεθούν θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400

  9:59 πμ, Τετάρτη 10 Ιουλ 2019 9:59 πμ, Τετάρτη 10 Ιουλ 2019

  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι σε περίπτωση ανάγκης το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400 θα χρησιμοποιηθεί.

  Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του sigmalive.com στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Βοσνία σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο ρώτησε γιατί να επενδύσει σε ένα τέτοιο σύστημα, εάν ήταν να μην το χρησιμοποιήσει.

  “Γιατί να κάνουμε μια τέτοια αγορά ή μια τέτοια επένδυση; Εμείς όπου και όταν χρειαστεί, έχουμε και το δικαίωμα και τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσουμε φυσικά. Αυτό είναι ένα αντι-αεροπορικό σύστημα. Και εφόσον είναι τέτοιο, εάν κάποιοι μας επιτεθούν, θα απαντήσουμε κι εμείς θέτοντας σε λειτουργία αυτό το αμυντικό μας σύστημα. Για αυτό κάναμε μία τέτοια επένδυση”, ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

  “Μέχρι τώρα προκειμένου να κάνουμε ό,τι θεωρείται καλύτερο για εμάς, ξεκινήσαμε ήδη από την περίοδο του Ομπάμα να συζητάμε για Patriot. Αλλά ο κ. Ομπάμα δυστυχώς μας είπε ‘δεν δίνει άδεια το Κογκρέσο’. Αφού λοιπόν δεν δίνει άδεια το Κογκρέσο, τότε και εμείς φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Και ο κ. Τραμπ, που το γνωρίζει αυτό, μας αναγνώρισε το δίκιο μας και είπε ότι ‘όλα αυτά ήταν λάθη του Ομπάμα’. Χρησιμοποίησε πολύ βαριές εκφράσεις και ‘έχεις δίκιο’ είπε. Τελικά αναγνώρισε το δίκιο μας και ενώπιον των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και μπροστά στους συνεργάτες του αυτό είπε”.

  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε θετικός να αγοράσει και το αμερικανικό αντι-πυραυλικό σύστημα Patriot ακόμη και τώρα, αλλά υπό τον όρο του win win με τις ΗΠΑ, δηλαδή στον όρο της συμπαραγωγής.

  “H ιστορία με τα Patriot δεν προχώρησε εξαιτίας αυτού αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τραμπ υπήρξε εξέλιξη. Ούτε τώρα είπαν ‘εντάξει τους δώσαμε (τους Patriot) ή τους δίνουμε’. Αν για παράδειγμα μας τους έδιναν ακόμη και τώρα με ευνοϊκούς όρους, εμείς θα τους παίρναμε τους Patriot, θα μπορούσαμε να διαφοροποιηθούμε και να κινηθούμε με βάση τη λογική του win win. Φυσικά η Τουρκία πέρα από την ασφάλεια και την προστασία της ίδιας της χώρας, δεν θέλει να προβεί μόνο σε μια απλή αγορά, αλλά κινείται στη λογική και της συμπαραγωγής. Ο κ. Πούτιν για το θέμα των S-400 έχει απαντήσει ότι ‘προχωράμε με βάση αυτά που συμφωνήσαμε από την αρχή’”, σημείωσε.

  Πηγή πληροφοριών: sigmalive.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα