Έλληνες – πειρατές συνελήφθησαν στα ανοικτά της Νιγηρίας

Αντιμέτωποι με την κατηγορία του λαθρεμπορίου όπλων και της κλοπής αργού πετρελαίου βρίσκονται τρεις Έλληνες, οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με άλλα 16 άτομα πριν από λίγες μέρες στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας .

Οι 19 συλληφθέντες -στους οποίους, εκτός από τους Έλληνες, περιλαμβάνονται ένας Αμερικανός, 10 Γκανέζοι και πέντε Νιγηριανοί- επέβαιναν στη φορτηγίδα «Sea Angels 3» όταν κίνησαν τις υποψίες τόσο της Ακτοφυλακής της Νιγηρίας όσο και του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούν από κοινού στον συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο. Στην επιχείρηση που έγινε εντοπίστηκαν τέσσερα τουφέκια Bernelli M-1, περίπου 1.000 σφαίρες και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός. Το αργό πετρέλαιο φέρεται να κλάπηκε από το εμπορικό πλοίο «NNS Centenary» και ένα πλοιάριο της Ακτοφυλακής της Νιγηρίας.

Σύμφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας ”ΕΘΝΟΣ”, οι τρεις Έλληνες είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο «Sea Angels 3» µε την ιδιότητα του προσωπικού ασφαλείας. Αντικείμενο της δουλειάς τους ήταν να φρουρούν -ακόμα και µε τη χρήση των όπλων- τόσο το πλοίο όσο και το φορτίο του από τις επιθέσεις πειρατών που δρουν στα ανοιχτά των ακτών της Αφρικής. Πρόκειται για μια εργασία η οποία στα χρόνια της κρίσης έχει δώσει επαγγελματικό καταφύγιο σε πολλούς Έλληνες που έμειναν άνεργοι.

Οι συγκεκριμένοι τρεις, ωστόσο, κατηγορούνται από τις Αρχές της Νιγηρίας ότι αντί να προστατεύσουν το πλοίο τους από τους πειρατές, σε µία από τις πιο επικίνδυνες θάλασσες του πλανήτη, πέρασαν στην άλλη πλευρά του νόμου. Η σύλληψη των 19 έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Junction Rain», η οποία είχε σκοπό να «καθαρίσει» τις ακτές της χώρας.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας έγιναν έλεγχοι σε περίπου 100 πλοία. Ο αρχιπλοίαρχος της Ακτοφυλακής της Νιγηρίας, Ντίξον Ολισεμενόγκορ, δήλωσε ότι η επέμβαση στο «Sea Angels 3» κρίθηκε απαραίτητη λόγω των ύποπτων κινήσεων του πληρώµατός του. «Εντοπίστηκαν 19 ύποπτοι στο πλοίο. Στην πρώτη επαφή που είχαµε, το πλήρωμα επιχείρησε να µας πείσει ότι το πλοίο ήταν πολεμικό. Ο καπετάνιος μας είπε ότι έκαναν περιπολία και περίμεναν ένα εμπορικό πλοίο. Τον ρωτήσαμε αν στο πλοίο υπήρχαν όπλα ή άλλο στρατιωτικό υλικό και µας απάντησε αρνητικά. Όταν επιβιβαστήκαμε, εντοπίσαμε τα άτομα που συνελήφθησαν» τόνισε και συµπλήρωσε: «Δεν µας έδωσαν εξηγήσεις για τους λόγους που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο και γι’ αυτό αποφασίσαμε να τους συλλάβουμε. Νωρίτερα είχαν απενεργοποιήσει τα συστήματα εντοπισμού τους για να µας δυσκολέψουν, αλλά έχουμε τα κατάλληλα μέσα και κανένας παράνομος δεν μπορεί να κρυφτεί στη θάλασσά µας».

Οι Αρχές της Νιγηρίας επισήμαναν ότι από τον έλεγχο των εγγράφων προέκυψε πως κανείς από τους συλληφθέντες δεν βρισκόταν νόμιµα στη χώρα και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για πειρατές. Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ