”Ματωμένες” εκλογές στην Τουρκία με τέσσερις νεκρούς και 62 τραυματίες – Έκλεισαν οι κάλπες

Από αιματηρά περιστατικά βίας σημαδεύτηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, καταγράφοντας 4 νεκρούς και 62 τραυματίες σε διάφορα περιστατικά βίας σε όλη τη χώρα. Πάντως οι κάλπες έκλεισαν για 44 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από διαπληκτισμό σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή Μαλάτεια, στην ανατολική Τουρκία, ενώ είναι σε εξέλιξη οι δημοτικές εκλογές.

Ο καυγάς φέρεται να άρχισε όταν ο δράστης δήλωσε πως ήθελε να ψηφίσει δημόσια. Ακολούθησε λογομαχία κατά την οποία πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα δύο άτομα που εργάζονταν για λογαριασμό του ισλαμικού κόμματος Saadet, ένας εκ των οποίων ήταν παρατηρητής.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι καταγράφηκαν 4 νεκροί και 62 τραυματίες.

Στη διαδικασία είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν 57 εκατομμύρια πολίτες , περιλαμβανομένων 53.099 προσφύγων από την Συρία που έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα.

Πάνω από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι ήταν εγγεγραμμένοι σε 142,777 εκλογικά κέντρα στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας και 12,8 εκατομμύρια στα 51.851 εκλογικά κέντρα στις υπόλοιπες 51 επαρχίες.

Πάνω από 8.000 οι υποψήφιοι. εκλέγονται 30 δήμαρχοι στους μητροπολιτικούς δήμους και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.

Μεγάλη σημασία θα έχουν τα αποτελέσματα για την εκλογή δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη και τη πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν ενδέχεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να ηττηθεί μετά από δύο και πλέον δεκαετίες κυριαρχίας.

Ψήφισε ο Ερντογάν

Η ψηφοφορία «διεξάγεται ομαλά, όπως πληροφορούμαι», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ψήφισε στην συνοικία Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης. «Ελπίζω να κλείσουν οι κάλπες το απόγευμα με μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων», προσέθεσε, και χαρακτήρισε τις εκλογές «ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ