• Η επιστολή Τουσκ στους «27» για την αναβολή του Brexit έως 30 Ιουνίου που ζητεί η Μέι

  9:55 μμ, Τετάρτη 20 Μάρ 2019 9:55 μμ, Τετάρτη 20 Μάρ 2019

  Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίoυ

  Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε επιστολή πρόσκλησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που απέστειλε προς του αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ, προτρέπει τους 27 να εγκρίνουν αναβολή του Brexit υπό προϋποθέσεις και χωρίς να δεσμεύεται για τη συγκεκριμένη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου που ζήτησε η Μέ.

  «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το Brexit, το οποίο θα είναι το πρώτο θέμα των συζητήσεών μας», αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του.

  «Σήμερα έλαβα μια επιστολή από την πρωθυπουργό Μέι, με την οποία απευθύνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δύο αιτήματα: να εγκρίνει τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και Κομισιόν και να παρατείνει την περίοδο του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019», ανακοινώνει.

  «Υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων που διεξάγω τις τελευταίες ημέρες, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια σύντομη παράταση υπό τον όρο της θετικής ψηφοφορίας σχετικά με τη Συμφωνία Απόσυρσης στη Βουλή των Κοινοτήτων", προτείνει στους 27 ο Πρόεδρος και διευκρινίζει ότι "το ερώτημα παραμένει ανοικτό ως προς τη διάρκεια μιας τέτοιας παράτασης».

  «Η πρόταση της Πρωθυπουργού Μέι για την 30η Ιουνίου, η οποία έχει τα πλεονεκτήματά της, δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων νομικού και πολιτικού χαρακτήρα», σημειώνει και προτρέπει: «θα τα συζητήσουμε αύριο λεπτομερώς».

  «Όταν πρόκειται για την έγκριση της συμφωνίας του Στρασβούργου, πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό και κατά τη γνώμη μου δεν δημιουργεί κινδύνους. Ειδικά για να βοηθηθεί η διαδικασία επικύρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», συμπληρώνει ο Πρόεδρος Τουσκ.

  Συνεχίζει δε λέγοντας «προς το παρόν δεν προβλέπω έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν επρόκειτο να εγκρίνετε τις συστάσεις μου και εάν υπάρξει θετική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε και να επισημοποιήσουμε την απόφαση για την επέκταση χρησιμοποιώντας τη γραπτή διαδικασία».

  «Ακόμη και αν η ελπίδα για μια τελική επιτυχία μπορεί να φαίνεται αδύναμη, ή ακόμη και απατηλή, και παρόλο που η κούραση του Brexit γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση - μέχρι την τελευταία στιγμή - μιας θετικής λύσης, φυσικά χωρίς το άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης», σημειώνει και τονίζει ότι «έχουμε αντιδράσει με υπομονή και καλή θέληση σε πολλές περιόδους γεγονότων και είμαι βέβαιος ότι και τώρα θα έχουμε την ίδια υπομονή και καλή θέληση σε αυτό το πιο κρίσιμο σημείο αυτής της διαδικασίας», καταλήγει σχετικά με το brexit.

  Η υπόλοιπη ατζέντα

  Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ατζέντα ο Πρόεδρος αναφέρει: «πέρα από το Brexit θα εξετάσουμε επίσης τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθώς σε έναν πιο ασταθή κόσμο, αναστατωμένο από νέες παγκόσμιες, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές πραγματικότητες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μόνο μαζί μπορούμε να θέσουμε τη δική μας πορεία και να υπερασπιστούμε τα στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης».

  «Αυτό ισχύει είτε μιλάμε για την ενίσχυση της οικονομικής μας βάσης, την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" και ως εκ τούτου, θα συζητήσουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε όλους τους μοχλούς που έχουμε στη διάθεσή μας για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των πολιτών και των εταιρειών μας», σημειώνει ο Ντ.Τουσκ.

  «Η Κίνα είναι βασικός παγκόσμιος παράγοντας σε όλα αυτά τα θέματα. Θα έχουμε μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατεύθυνση των συνολικών μας σχέσεων με την Κίνα, ενόψει της προσεχούς διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Κίνας", τονίζει. "Στην Ουκρανία, πέντε χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας για ουκρανική κυριαρχία και θα εγκρίνουμε συμπεράσματα υπενθυμίζοντας την αποφασιστικότητά μας», αναφέρει.

  «Τέλος, ο καθορισμός της δικής μας πορείας σημαίνει επίσης την προστασία των δημοκρατιών μας από τη χειραγώγηση και την παρέμβαση από εντός και εκτός της ΕΕ. Θα επιστρέψουμε στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της απειλής της παραπληροφόρησης και για την προστασία των εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ», τονίζει.

  Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα με τη συνηθισμένη ανταλλαγή με τον Πρόεδρο Tajani. Στη συνέχεια, θα απευθυνθούμε στην Πρωθυπουργό Mέι, η οποία θα μοιραστεί την εκτίμησή της με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Brexit. Μετά από αυτό, θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα σχετικά με το Brexit ως “27”. Θα συναντηθούμε ξανά ως “28” για δείπνο για να συζητήσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα. Την επόμενη μέρα, θα γιορτάσουμε 25 χρόνια συνεργασίας με τους εταίρους μας από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε την συνεδρίαση της Παρασκευής το πρωί με μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο Γιοχάνις για την πρόοδο στην εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων μας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την οικονομική κατάσταση παρουσία του Προέδρου Ντράγκι και στη συνέχεια θα εξετάσουμε το μέλλον της οικονομικής μας βάσης, την κλιματική αλλαγή, την παραπληροφόρηση και την προστασία των εκλογών και θα εγκρίνουμε τα συμπεράσματα. Περιμένω να ολοκληρωθεί η συνάντησή μας μέχρι το μεσημέρι», καταλήγει στην επιστολή του.

  Η πρόταση Μέι για αναβολή

  Η Βρετανίδα πρωθυπουργός άκουσε τις πρώτες προειδοποιήσεις όταν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος της ξεκαθάρισε ότι παράταση μετά την 23η Μαΐου προϋποθέτει τη δινέργεια ευρωεκλογών στη Βρετανία, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκς χαρακτήρισε «προβληματική την πρόταση» επισημαίνοντας ότι «ενέχει πολιτικά και νομικά προβλήματα».

  Αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, στις 29 Μαρτίου, που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια με βάση το Άρθρο 50,

  Η ανακοίνωση από την Πρωθυπουργό της Βρετανίας έγινε στη Βρετανική Βουλή, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα BBC και Sky.

  Η αναβολή, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο από την ΕΕ, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του διαζυγίου και οι επιλογές είναι η έξοδος με την συμφωνία της Μέι, μια μεγαλύτερη αναβολή, μια άτακτη έξοδος ή ακόμη ένα δημοψήφισμα.

  Τηλεφώνησε στον Γιούνκερ

  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε το πρωί της Τετάρτης ένα τηλεφώνημα από την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, ο ανταποκριτής του Real.gr Θάνος Αθανασίου.

  Οι δυο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Brexit και η Μέι τον συμβουλεύθηκε για το πώς θα έπρεπε να προσεγγίσει το θέμα κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

  Ο Μ. Σχοινάς δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit ενημέρωσε το Κολέγιο των Επιτρόπων για τις διαπραγματεύσεις και ο Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν για τη νομοθετική και κανονιστική προετοιμασία για το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας ότι όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, πλην δύο οι οποίες θα προχωρήσουν τις επόμενες ώρες.

  Η προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν

  Ο Πρόεδρος Γιούνκερ προειδοποίησε την Τερέζα Μέι κατά κάθε πιθανού αιτήματος μετάθεσης του Brexit μετά την 23η Μαΐου κατά το τηλεφώνημά που είχανε το πρωί της Τετάρτης, επιβεβαίωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

  Η θέση της Κομισιόν είναι πως κάθε μετάθεση της 29ης Μαρτίου μετά την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών καθιστά απαραίτητη νομικά τη διεξαγωγή ευρωεκλογών και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Τουσκ: Προβληματική η πρόταση παράτασης

  Στην εκτίμηση ότι μια «μικρή επέκταση θα είναι δυνατή» αν και θα τεθεί «υπό την αίρεση» της επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, προχώρησε στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκς.

  Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στον Τύπο σε σχέση με την υποδοχή της επιστολής Μέι από τους 27, δήλωσε ότι «το ερώτημα για τη διάρκεια της επέκτασης παραμένει ανοικτό» και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πρόταση της Τ. Μέι «ενέχει πολιτικά και νομικά προβλήματα», παραπέμποντας ωστόσο στην τελική κρίση των «27» την Πέμπτη.

  Εκτίμησε δε ότι είναι ταυτόχρονα δυνατή η επικύρωση από το Συμβούλιο, της Συμφωνίας Γιούνκερ - Μέι στο Στρασβούργο για να υποβοηθηθεί η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

  Σημείωσε τέλος ότι δεν σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αν οι Βρετανοί ψηφίσουν τη Συμφωνία Αποχώρησης τότε η επέκταση θα εγκριθεί στις Βρυξέλλες με γραπτή διαδικασία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι δε θα διστάσει να συγκαλέσει νέα Σύνοδο Κορυφής αν αυτό καταστεί απαραίτητο.

  Σημείωσε δε ότι η ΕΕ αναζητά λύση μέχρι την τελευταία στιγμή, χωρίς φυσικά να ανοίγει σε διαπραγμάτευση ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης.

  Τηλεφωνικές επαφές Ρούτε με Τουσκ, Μέρκελ

  Τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την Καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ είχε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρουτε, σε σχέση με την συζήτηση των 27 για το Brexit την Πέμπτη.

  Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε αναμένεται να τηλεφωνήσει και στην Τ.Μέι για το ίδιο θέμα τις επόμενες ώρες, ενώ έχει προγραμματίσει επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ.Μακρόν την Πέμπτη το πρωί.

  «Οι 27 της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση του ΗΒ για την επέκταση του άρθρου 50, όπως η Τ.Μει το περιέγραψε στο γράμμα της προς τον Ντ.Τουσκ», λέει ο Μ.Ρούτε και διευκρινίζει: «είναι σημαντικό η επέκταση να εξυπηρετεί ένα ξεκάθαρο σκoπό, και αυτός ο σκοπός να έχει πολιτική υποστήριξη στο ΗΒ».

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα