Ικανοποίηση Ροχανί εξαιτίας της σύστασης ειδικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε ότι μπορεί να δρα ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, χαιρετίζοντας τη σύσταση του Φορέα Ειδικού Σκοπού (SPV), τον οποίο δημιούργησαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους με το Ιράν.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία δημιούργησαν τον μηχανισμό αυτόν – με επίσημη ονομασία Instex (Εργαλείο για την Υποστήριξη των Εμπορικών Συναλλαγών) – σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Σκοπός του φορέα, να βοηθήσει τις εμπορικές συναλλαγές σε τομείς που δεν έχουν στοχοθετηθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, για παράδειγμα στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρανική προεδρία, ο Ροχανί εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δημιουργήθηκε για να διατηρηθούν οι εμπορικές δραστηριότητες με το Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός αυτός ήρθε «αργά».

«Οι εσφαλμένες πρακτικές των ΗΠΑ έχουν μικρή διάρκεια και δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο», διαβεβαίωσε.

Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι δεν αναμένει ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα επηρεάσει την εκστρατεία μέγιστης οικονομικής πίεσης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ