• Δύο νεκροί και έξι τραυματίες σε βομβιστική επίθεση στο Μάλι

  2:58 πμ, Κυριακή 27 Ιάν 2019 2:58 πμ, Κυριακή 27 Ιάν 2019

  Δύο στελέχη της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι, άνδρες του στρατού της Σρι Λάνκα, σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στη Ντουεντζά, στην περιοχή Μοπτί.

  Άλλοι έξι άνδρες του στρατού της Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν όταν εξερράγη η βόμβα, πλήττοντας διερχόμενη αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ.

  Η επίθεση σημειώθηκε πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την ημέρα που 10 κυανόκρανοι από το Τσαντ έχασαν τη ζωή τους σε μαζική επίθεση βαριά οπλισμένων αγνώστων, προφανώς ισλαμιστών ανταρτών, στη βορειοανατολική πόλη Αγκελόκ.

  Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση εναντίον των ανδρών της ειρηνευτικής αποστολής στο Μάλι (MINUSMA) και απαίτησε οι αρχές της αφρικανικής χώρας να βρουν τους δράστες και να τους προσαγάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης το ταχύτερο.

  Εξάλλου την Πέμπτη, ακόμη ένας κυανόκρανος, από τη Μπουρκίνα Φάσο, τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση εναντίον άλλης αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ κοντά στη Ντουεντζά, σημείωσε ο Γκουτέρες, για τον οποίο αυτές οι ενέργειες «πιθανόν αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

  Κάπου 180 στελέχη της MINUSMA έχουν σκοτωθεί από το 2013, τα 100 σε επιθέσεις. Πρόκειται για πάνω από τους μισούς κυανόκρανους που έχουν χαθεί αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο. Η δύναμη του ΟΗΕ, η οποία διαθέτει περίπου 14.000 μέλη, στρατιωτικούς και αστυνομικούς -- ανάμεσά τους περίπου 200 από τη Σρι Λάνκα -- εντέλλεται να επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη το 2015.

  Παρά τη συμφωνία, σουνιτικές τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν τη δράση τους στο βόρειο και το κεντρικό Μάλι, πολλές εκ των οποίων ανήκουν ή ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ).

  «Αυτές οι δειλές ενέργειες δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητα της MINUSMA να υποστηρίξει τον λαό και την κυβέρνηση του Μάλι στην προσπάθειά τους για να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα», τόνισε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

  Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν με ψήφισμα που ενέκριναν χθες από την κυβέρνηση του Μάλι να «διενεργηθεί ταχεία έρευνα» για την επίθεση. «Οποιαδήποτε εμπλοκή» σε επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων συνεπάγεται «κυρώσεις», διεμήνυσαν.

  Σε πρόσφατη έκθεσή του για το έργο της MINUSMA, ο Γκουτέρες επισήμαινε πως οι επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ή νάρκες «δεν έπαψαν να αυξάνονται από τον Ιανουάριο του 2018, για να φθάσουν τις 192» πέρυσι, από 124 το 2017.

  «Η καλή εφαρμογή της εντολής της Αποστολής» εμποδίζεται από την έλλειψη οχημάτων με θωράκιση ικανή να προστατεύει τους επιβαίνοντες, είχε στηλιτεύσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα