Ακιντζί: Έχουμε και δικαίωμα και λόγο στο φυσικό αέριο της Κύπρου

«Οι Τ/Κ έχουν και δικαίωμα και λόγο τόσο στα εδάφη όσο και στα αποθέματα υδρογονανθράκων της Κύπρου», δήλωσε στο πρακτορείο DHA ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της αυριανής ‘35ης επετείου ίδρυσης’ του ψευδοκράτους. Ο Μουσταφά Ακιντζί ωστόσο είπε ότι είναι έτοιμος να τείνει κλάδο ελαίας στην Κυπριακή Δημοκρατία αν σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού.

«Είμαστε έτοιμοι να τείνουμε κλάδο ελαίας» ως ψευδοκράτος, είπε, «αν χωνέψουν μέσα τους ότι αυτό το νησί δεν ανήκει μόνο στην ε/κ κοινότητα, ούτε στην Ελλάδα – κατά τα όνειρα της Ένωσης-, ότι όσα δικαιώματα έχουν εκείνοι σε αυτό το νησί άλλα τόσα έχει και ο τ/κ λαός και αν κι εκείνοι θελήσουν να ζήσουμε όλοι ως ίσοι, μέσα σε ασφάλεια και ελευθερία. Πρέπει να χωνέψουν ότι σε αυτά τα εδάφη υπάρχει και μια δεύτερη κοινότητα που έχει ίσα δικαιώματα και λόγο όσο εκείνοι», τόνισε ο Τ/Κ ηγέτης.

Κάνοντας μια αποτίμηση των 35 χρόνων από την ‘ίδρυση’ του ψευδοκράτους, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι εκτός από τις θετικές πτυχές, υπάρχουν ακόμη ζητήματα στα οποία χρειάζεται να υπάρξει πρόοδος.

«Από την μία πλευρά και στο πλαίσιο των οικονομικών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Τουρκία» με το ψευδοκράτος, «προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τον στόχο της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας του τ/κ λαού. Παράλληλα όμως, όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική δήλωση, αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας μίας ισότιμης ομοσπονδιακής δομής μαζί με την ε/κ κοινότητα στο νότο, η οποία θα περικλείει και τις δύο πτέρυγες. Κάτι τέτοιο πιστεύουμε θα οδηγήσει σε ένα πιο υγιές και σωστό αποτέλεσμα για την Τουρκία και την Ελλάδα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί προειδοποίησε πάντως την ε/κ πλευρά ότι το ψευδοκράτος θα πορευτεί μόνο του, αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να θεωρούν τους Τ/Κ μειονότητα στο νησί. «Αν συνεχίσουν να θεωρούν τον εαυτό τους ως μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και ότι οι Τ/Κ θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στις αποφάσεις τις δικές τους ως μία κοινότητα απλά ή ως μειονότητα», τότε το ψευδοκράτος, «η τ/κυπριακή κοινότητα θα πάρει το δικό της δρόμο και θα προσπαθήσει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί -οικονομικά και δημοκρατικά- με τις δικές της δυνάμεις», τόνισε.

Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι ο Δεκέμβριος του 1963 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία των Τ/Κ. Γιατί μετά από εκείνη την αιματοβαμμένη νύχτα της 21ης Δεκεμβρίου γεννήθηκε το δικαίωμα του τ/κ λαού να δημιουργήσει το δικό του κράτος, όπως είπε. Και το 1974 οι Τ/Κ απέκτησαν την δική τους εξουσία και την δική τους κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Τ/Κ ηγέτης.

Πηγή: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ