Εκδόθηκε η Navtex από την Κύπρο για την γεώτρηση της Exxon

Το πρωί του Σαββάτου, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν Navtex για τον στόχο «Δελφίνη» του οικοπέδου 10, με ισχύ έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την Navtex “NAV WRNG NR 376/18”, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, με την οποία καθορίζεται το ακριβές σημείο της γεώτρησης και δεσμεύεται ζώνη ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο όπου η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου σκάφους απαγορεύεται. Η είσοδος στην απαγορευμένη ζώνη, αποτελεί ποινικό αδίκημα, τόσο σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με βάση το διεθνές δίκαιο, προειδοποιεί η Navtex.

«Η άφιξη της πλατφόρμας αναμένεται εντός του χρονικού πλαισίου που είχε καθοριστεί, με βάση τον προγραμματισμό, αύριο ή μεθαύριο» δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή και πρόσθεσε πως «όλα βαίνουν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Να σημειωθεί ότι ακόμα δύο Navtex που βρίσκονται σε ισχύ, καλύπτουν την περιοχή. Η μία αφορά ζώνη προετοιμασίας της γεώτρησης που έχει έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων. Η δεύτερη αφορά σε πολυθενική άσκηση δυνάμεων πολεμικού ναυτικού, που καλύπτει μεγάλη περιοχή από τις ακτές της Κύπρου μέχρι και το τεμάχιο 10, που καλύπτει και τις ζώνες πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης και τις περιοχές πτήσης των ελικοπτέρων υποστήριξης, με ισχύ μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Anάλογες απαγορεύσεις και διαδικασία αδειοδότησης σκαφών για προσέγγιση στο γεωτρύπανο, περιλαμβάνονται και σε Διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.Πηγή: Philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ