• Eurogrοup: Μία εβδομάδα προθεσμία στην Ιταλία για να παρουσιάσει νέο προσχέδιο προϋπολογισμού

  11:36 μμ, Δευτέρα 05 Νοε 2018 11:36 μμ, Δευτέρα 05 Νοε 2018

  Tου Θάνου Αθανασίου

  Προθεσμία μιας εβδομάδας στην Ιταλία για να παρουσιάσει σε συνεργασία με την Κομισιόν ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού, έδωσε το Eurogroup, όπως επίσημα ανακοίνωσε ο Πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, από το βήμα της ενημέρωσης των συντακτών μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

  Η επίσημη δήλωση του Εurogroup για την Ιταλία, την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος αναφέρει: "συζητήσαμε στο Eurogroup τη γνωμάτευση της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας (DBP) για το 2019, που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018 και συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Κομισιόν".

  "Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης", αναφέρει το ανακοινωθέν.

  "Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ", αναφέρει.

  "Αναμένουμε από την Κομισιόν και την Ιταλία να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ".

  Ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι ο Ιταλός Υπουργός είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους ομολόγους του την οπτική του για το προσχέδιο και τα Κράτη Μέλη τον ενθάρρυναν να ξεκινήσει μια παραγωγική συζήτηση με την Κομισιόν.

  Ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Μοσκοβισί, ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει την επίσημη γνωμάτευσή της για όλους του προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών στις 21 Νοεμβρίου.

  Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ τόνισε ότι "μπορεί να μην είμαστε ομοσπονδία, αλλά έχουμε διαμοιραζόμενη κυριαρχία σε μια σειρά από θέματα", εξηγώντας ότι οι κοινοί κανόνες, που έχουν έτσι κι αλλιώς συμφωνηθεί από τα ίδια τα Κράτη Μέλη, υπάρχουν για να διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία της Νομισματικής Ένωσης.

  O Πρόεδρος του eurogroup ανακοίνωσε ακόμη ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα της συνεδρίασης, έγινε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την μετεξέλιξη του ESM, τα προγράμματα διάσωσης που προσφέρει, αλλά και το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων EDIS - για το οποίο δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά οι Υπουργοί "ξέρουν σήμερα που ακριβώς "στεκόμαστε, αλλά και πως πρέπει να το χειριστούμε".

  Σε αυτό το πλαίσιο ο Μ.Σεντένο τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, η οποία κυρίως θα έχει αντικείμενο την εμβάθυνση της ευρωζώνης, ενόψει της λήψης αποφάσεων για το θέμα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

  Ο Πιέρ Μοσκοβισί σχολίασε ότι "έχουμε ακόμα δρόμο για να ολοκληρώσουμε αυτό το τρίτο και τελευταίο σκέλος της τραπεζικής ένωσης", συμπληρώνοντας όμως ότι "τα Κράτη Μέλη εκτιμούν ότι το EDIS αξίζει το τίμημά του" . "Είμαστε 6 εβδομάδες από τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου", προειδοποίησε και ζήτησε "αξιόπιστους συμβιβασμούς" για να υπάρξει ως τότε συμφωνία.

  Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει βελτιώσει τις άμυνες της έναντι κάθε επερχόμενης κρίσης, χωρίς ωστόσο να περιμένει κάποια και τόνισε ότι η αναβάθμιση του ESM δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την βέλτιστη λειτουργία της ΟΝΕ. Ξεκαθάρισε δε ότι σε ό,τι αφορά τις προληπτικές γραμμές στήριξης, "πρέπει να μειώσουμε το 'στίγμα' που συνοδεύει αυτές τις διευθετήσεις και είμαστε προς αυτό σε καλό δρόμο".

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα