Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Κύπρο για τις αυξημένες ροές μεταναστών

Τη βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μεγάλο θέμα της μετανάστευσης σε σχέση με τις ροές προς την Κύπρο θα ζητήσει σήμερα η διυπουργική Επιτροπή για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η Κύπρος, διά στόματος υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, αντιμετωπίζει κατ’ αναλογία πληθυσμού ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα μεταναστευτικών ροών σε σχέση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Eurostat για το 2018, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στις αιτήσεις ασύλου, οι οποίες ξεπερνούν τις 5.000 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Όπως εκτιμάται, η Κύπρος αναμένεται ότι θα ζητήσει σήμερα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα πρέπει να μεταφραστεί σε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής, το οποίο να περιλαμβάνει κι έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αυτόματης κατανομής των δικαιούχων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου σε σύσκεψη στις 5 Σεπτεμβρίου, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό, το οποίο καμία χώρα δεν μπορεί να χειριστεί από μόνη της. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να μεταφράζεται μόνο σε κάποια οικονομική βοήθεια αλλά πρέπει να περιέχει αυτό τον αυτόματο μηχανισμό ανακατανομής, τόνισε.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι σύντομα θα τοποθετηθούν κάμερες στα χερσαία σημεία-τρύπες από τα οποία εισέρχονται άτυποι μετανάστες, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι ροές από τα κατεχόμενα. Επίσης θα πυκνώσουν οι θαλάσσιες περιπολίες ώστε να εντοπίζονται οι πρόσφυγες πριν αυτοί προσεγγίσουν κάποια ακτή, ώστε να είναι προετοιμασμένες οι Αρχές.Πηγή: philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ