Διαρροή οξυγόνου σημειώθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ρήγμα το οποίο προκάλεσε πτώση μικρομετεωρίτη οδήγησε σε διαρροή οξυγόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν, το πρόβλημα ήδη έχει αντιμετωπισθεί.

«Τη νύχτα και το πρωί παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη κατάσταση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μειώθηκε η πίεση και παρατηρήθηκε διαρροή οξυγόνου από τον σταθμό. Ελήφθησαν μέτρα ώστε να εντοπισθεί το σημείο της διαρροής. Το πλήρωμα των Αμερικανών μετακινήθηκε στο ρωσικό τμήμα του σταθμού, ενώ στη συνέχεια και κατά σειρά έκλειναν τα διαμερίσματα του σταθμού, για να γίνει αντιληπτό τι συνέβη και πού συνέβη. Τελικά εντοπίσαμε το πρόβλημα» διευκρίνισε ο Ρογκόζιν, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι καλά στην υγεία τους και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Ο Ρογκόζιν πρόσθεσε ακόμη ότι το πρόβλημα εντοπίσθηκε σε διαμέρισμα του ρωσικού διαστημοπλοίου Soyuz MC 739 (γνωστό ως Soyuz MC-09) το οποίο είχε εκτοξευθεί με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Ιούνιο του 2018.

Η NASA από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι ελήφθη η απόφαση να μην αφυπνισθεί το πλήρωμα, όταν παρατηρήθηκαν στην διάρκεια της νύχτας οι πρώτες ενδείξεις απώλειας πίεσης, «επειδή δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος».

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ