Τεράστιο προβάδισμα Λούλα στις προεδρικές εκλογές αν και φυλακισμένος

Παρότι είναι φυλακισμένος από τον Απρίλιο, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας βλέπει τα ποσοστά του στην πρόθεση ψήφου να αυξάνονται και να αποκτά τεράστιο προβάδισμα στην προεδρική κούρσα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έχει καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη καθώς κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο Κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος κινδυνεύει εξάλλου να δει την υποψηφιότητά του να κρίνεται άκυρη από το εκλογοδικείο σχεδόν στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση από το ινστιτούτο Datafohla, ο Λούλα έχει ανεβάσει το ποσοστό στη πρόθεση ψήφου στο 39% από 30% τον Ιούνιο και διαθέτει τεράστιο προβάδισμα έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, του βουλευτή της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, άλλοτε λοχαγού και νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, ο οποίος συγκεντρώνει το 19% των προθέσεων ψήφου (17% τον Ιούνιο). Κανένας άλλος από τους 11 υποψήφιους στις εκλογές δεν φέρεται ικανός ή ικανή κατά τη δημοσκόπηση να ξεπεράσει το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο, που προβλέπεται να διεξαχθεί την 7η Οκτωβρίου.

Σε έναν υποθετικό δεύτερο γύρο τη 28η Οκτωβρίου ανάμεσα στον Λούλα και τον Μπολσονάρου, ο Λούλα θα κέρδιζε με το 52% των ψήφων, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Επίσης, άλλες δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα ήδη είχαν καταγράψει άνοδο του ποσοστού του Λούλα, η μία στο 37,3% των προθέσεων ψήφου, η άλλη στο 37%, με τον Μπολσονάρου στο 18,8% και στο 18% αντίστοιχα—δηλαδή υποδιπλάσιο ποσοστό.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ