Αμερικανική συνωμοσία «βλέπει» ο Ερντογάν στην πτώση της λίρας

Σε αμερικανική “συνωμοσία” αποδίδει τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.

Στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε: «Από τη μια πλευρά, είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ και, από την άλλη, επιδιώκετε να χτυπήσετε τον στρατηγικό εταίρο σας πισώπλατα. Είναι αποδεκτό τέτοιο πράγμα; Από τη μια πλευρά, λέτε πως είστε ο στρατηγικός εταίρος μας και, από την άλλη, μας πυροβολείτε στα πόδια»

Υπενθυμίζεται πως η σύλληψη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Άγκυρα, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία και τρομοκρατία, προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία. Αυτή η κρίση εντάθηκε με την ανακοίνωση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς εισαγωγής σε χάλυβα και αλουμίνιο που προέρχονται από την Τουρκία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της τουρκικής λίρας.

«Όποιος πρόεδρος κι αν είσαι, δεν μπορείς να πηγαίνεις για ύπνο και μόλις ξυπνάς να λες, ‘επιβάλλω τόσους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο’» της Τουρκίας, σχολίασε ο Ερντογάν ο οποίος πρόσθεσε: «Η υιοθέτηση μιας τόσο εχθρικής στάσης έναντι ενός συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ (…) δεν έχει καμιά λογική εξήγηση».

Επίσης, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους επεσήμανε: «’Χτυπήθηκε, βυθίσθηκε’, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η οικονομική δυναμική της Τουρκίας είναι σταθερή, είναι ισχυρή και καλά εδραιωμένη», και επανέλαβε πως η οικονομική αναταραχή οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο σε «επιχειρήσεις».

Εκτός από τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον, οι αγορές εκφράζουν ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της Άγκυρας και ιδιαίτερα για την άρνηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της για να στηρίξει τη λίρα και να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν πολυάριθμοι οικονομικοί τρομοκράτες. Ο δικαστικός μηχανισμός μας πέρασε στη δράση. Θα τους επιβάλουμε την τιμωρία που τους αξίζει όπου τους πιάσουμε», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ερευνά σχεδόν 350 χρήστες του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι μοιράσθηκαν «προκλητικά» σχόλια για την πτώση της τουρκικής λίρας.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ