Πώς έγινε η “διάσωση του αιώνα” – Η μέθοδος της “σκυταλοδρομίας”, οι εφιαλτικές ώρες αγωνίας και τα…παρατράγουδα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Δάκρυα χαράς και συγκίνησης σκόρπισε σε ολόκληρο τον πλανήτη η επιτυχής ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη.

Το αίσιο μήνυμα απηύθυναν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που επιφορτίστηκαν με το χρέος να φέρουν στη ζωή τα 12 παιδια, ηλικίας 11-16 και τον 25χρονο προπονητή τους. Όπως έγραψαν στο facebook, «δεν ξέρουμε εάν είναι θαύμα, επιστήμη ή οτιδήποτε άλλο. Και οι 13 Wild Boars βρίσκονται πλέον έξω από το σπήλαιο».

Αγώνα έδωσαν οι δύτες με τον χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα, καθώς η αγωνία κορυφωνόταν κάθε φορά που άρχιζε να βρέχει. Η τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης ξεκίνησε το ξημέρωμα της Τρίτης, γύρω στις 6.00 ώρα Ελλάδας (τοπική ώρα 10.00) όταν 19 δύτες βούτηξαν με σκοπό να τους φέρουν όλους πίσω, τέσσερα παιδιά και τον προπονητή.

«Την πρώτη μέρα, χρειαστήκαμε 11 ώρες. Χθες, χρειαστήκαμε εννέα και σήμερα ελπίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και νωρίτερα ή τουλάχιστον το ίδιο όπως και χθες», δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης, Ναρονγκσακ Οσατανακορν, λίγη ώρα πριν οι έμπειροι δύτες βουτήξουν στα δαιδαλώδη περάσματα του σπηλαίου. Κι ακριβώς έτσι έγινε.

Γύρω στις 12.30 το ένατο παιδί μεταφέρθηκε με φορείο σε ασθενοφόρο κι από εκεί στο νοσοκομείο για να ακολουθήσει σε λιγότερο από δέκα λεπτά και το δέκατο παιδί. Στις 13.13 ανακοινώθηκε ότι απεγκλωβίστηκε με επιτυχία και το 11 παιδί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ότι το είδε σε φορείο. Επισήμως, στις 14.42 οι ειδικές δυνάμεις του ταϊλανδέζικου Πολεμικού Ναυτικού απηύθυναν το μήνυμα που σκόρπισε ευτυχία και χαμόγελα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Λίγη ώρα αργότερα από το πλημμυρισμένο σπήλαιο βγήκαν και οι τέσσερις δύτες που είχαν παραμείνει τελευταίοι.

Πολλά ακούστηκαν για τα αναισθητικά που παρασχέθηκαν στα παιδιά προκειμένου να ακολουθήσουν πιστά τις εντολές των δυτών και να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τος και των ειδικών ούτε να διακινδυνεύσουν την έκβαση της επιχείρησης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι στα παιδιά παρασχέθηκαν αντιστρεσογόνα.

Τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά που διασώθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες χαίρουν άκρας υγείας και μάλιστα βρήκαν ξανά την όρεξή τους ζητώντας να φάνε τηγανιτό ρύζι. Ωστόσο, επειδή υπάρχει φόβος μόλυνσης, δεν κατάφεραν να έρθουν ακόμη σε επαφή με τους γονείς τους. Απλώς τα συνάντησαν και διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Τα 12 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας “Αγριόχοιρων” μαζί με τον 25χρονο προπονητή εξαφανίστηκαν στις 23 Ιουνίου όταν μπήκαν στο σπήλαιο για περιήγηση μετά την προπόνησή τους. Ωστόσο, έπειτα από βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή, τα 13 άτομα εγκλωβίστηκαν στη σπηλιά. Έπειτα από δύο εβδομάδες, οι αρμόδιοι κατάφεραν να τους εντοπίσουν σώους και αβλαβείς και αν και εξασθενημένους. Αμέσως άρχισε να στήνεται το σχέδιο απεγκλωβισμού ενώ για τις πρώτες ημέρες κατάφεραν να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπηλιά. Αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η μέθοδος της σκυταλοδρομίας προκειμένου να βγουν με ασφάλεια όλοι οι εγκλωβισμένοι.

Την Παρασκευή ένας δύτης πέθανε στη διαδρομή της επιστροφής όταν τελείωσε το οξυγόνο του. Έχασε τις αισθήσεις του και ένας άλλος δύτης τον βοήθησε, αλλά ήταν πλέον αργά.

Την Κυριακή, 8 Ιουλίου το ξημέρωμα ξεκίνησε η πρώτη φάση της επιχείρησης κατά την οποία απεγκλωβίστηκαν τα τέσσερα πρώτα παιδιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτιμήθηκε να προηγηθούν τα πιο μεγάλα και δυνατά παιδιά προκειμένου να τονωθεί το ηθικό όλων.

Όλες αυτές τις ημέρες και στη διάρκεια της τριήμερης φάσης οι γονείς όλων των παιδιών παρέμεναν απέξω από το σπήλαιο για να στηρίζει ο ένας τον άλλον. Συγκίνηση είχαν σκορπίσει τα παιδιά με τα γράμματα που είχαν στείλει στους γονείς τους ενώ ο προπονητής ζήτησε συγγνώμη που εξαιτίας του εγκλωβίστηκαν στο δαιδαλώδες σπήλαιο. Οι γονείς απάντησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητεί συγγνώμη και διαβεβαίωσαν τα παιδιά τους ότι όλα θα πάνε καλά. Να σημειωθεί, ότι όλες αυτές τις ημέρες ο προπονητής, πρώην μοναχός, στάθηκε σαν πατέρας δίπλα σε όλα τα παιδιά, προσφέροντάς τους το φαγητό του ενώ κράτησε ανεβασμένο το ηθικό τους με διαλογισμό.

Φυσικά δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα που παρολίγο να τινάξουν στον αέρα την επιχείρηση.

Αναλυτικά, το χρονικό της διάσωσης των “Αγριόχοιρων”, όπως το παρουσίασε το ΑΠΕ:

Ημέρα 0 – Σάββατο, 23 Ιουνίου: Μια μητέρα σημαίνει συναγερμό, καθώς ο γιος της δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά την προπόνηση. Τα πράγματα των αγοριών, ποδήλατα και παπούτσια, βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοσο του σπηλαίου. Ξεκινούν οι έρευνες που όμως διακόπτονται γρήγορα αφού πέφτει το σκοτάδι.

Ημέρα 1 – Κυριακή, 24 Ιουνίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, η στάθμη του νερού στη σπηλιά ανεβαίνει απότομα. Κινητοποιούνται δύτες.

Ημέρα 2 – Δευτέρα, 25 Ιουνίου: Οι διασώστες φτάνουν στην πρώτη μεγάλη “αίθουσα” μέσα στο σπήλαιο.

Ημέρα 3 – Τρίτη, 26 Ιουνίου: Ο αρχηγός της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα ζητά “να κινητοποιηθούν οι πάντες” για να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά. Η ομάδα διάσωσης αποτελείται πλέον από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δύτες. Το νερό φτάνει, σε ορισμένα σημεία, τα πέντε μέτρα, μολονότι γίνεται συνεχώς απάντληση.

Ημέρα 4 – Τετάρτη, 27 Ιουνίου: Πλημμυρίζει άλλη μια ζώνη του υπόγειου δικτύου. Το βράδυ φτάνουν στην περιοχή Βρετανοί δύτες για να βοηθήσουν.

Ημέρα 5 – Πέμπτη, 28 Ιουνίου: Άφιξη πολλών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών και άλλων ξένων ειδικών.

Ημέρα 6 – Παρασκευή, 29 Ιουνίου: Ξαναρχίζουν οι έρευνες που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Οι διασώστες αναζητούν μια νέα δίοδο πρόσβασης και τοποθετούν στον δρόμο τους κουτιά με είδη πρώτης ανάγκης – τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα.

Ημέρα 7 – Σάββατο 30 Ιουνίου: Οι δύτες δίνουν τη μάχη τους στα λασπόνερα, με μηδενική ορατότητα. Η βροχή επιτέλους σταματά.

Ημέρα 8 – Κυριακή, 1η Ιουλίου: Οι διασώστες καταφέρνουν να οργανώσουν μια προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις τους μέσα στη σπηλιά, σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την είσοδό της.

Ημέρα 9 – Δευτέρα, 2 Ιουλίου: Οι δύτες προχωρούν, υπολογίζουν ότι απέχουν μόλις 600 μέτρα από το σημείο όπου υποθέτουν ότι θα βρίσκονται τα παιδιά. Το ίδιο βράδυ, τα εντοπίζουν ζωντανά δυο Βρετανοί δύτες και δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο.

Ημέρα 10 – Τρίτη, 3 Ιουλίου: Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται στο σημείο όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα παιδιά και ο προπονητής της. Τα εξετάζουν γιατροί για να δουν αν είναι σε κατάσταση για να καταδυθούν. Η απάντληση συνεχίζεται αδιάκοπα για να πέσει όσο είναι δυνατόν η στάθμη του νερού και να καταστεί ευκολότερη η επιχείρηση διάσωσης.

Ημέρα 11 – Τετάρτη, 4 Ιουλίου: Δίνεται στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο στο οποίο τα παιδιά δηλώνουν ότι είναι “καλά στην υγεία τους”.

Ημέρα 12 – Πέμπτη 5 Ιουλίου: Η απάντληση συνεχίζεται και οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ημέρα 13 – Παρασκευή, 6 Ιουλίου: Ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης χάνει τη ζωή του, λόγω έλλειψης οξυγόνου, επιστρέφοντας στην είσοδο αφού εφοδίασε τα παιδιά. Αναζητούνται άλλοι τρόποι για τον απεγκλωβισμό τους.

Ημέρα 14 – Σάββατο, 7 Ιουλίου: “Ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς” – Ο νεαρός προπονητής των παιδιών, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, στέλνει επιστολή στους συγγενείς των παιδιών. Το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά πέφτει, αλλά οι αρχές αποκλείουν προς το παρόν μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ομάδας μέσω κατάδυσης.

Ημέρα 15 – Κυριακή, 8 Ιουλίου: Τα τέσσερα πρώτα παιδιά βγαίνουν σώα και ασφαλή από τη σπηλιά. το καθένα συνοδεύεται από δύο έμπειρους δύτες.

Ημέρα 16 – Δευτέρα, 9 Ιουλίου: Άλλα τέσσερα αγόρια απεγκλωβίζονται.

Ημέρα 17 – Τρίτη 10 Ιουλίου: Επιτυχής έξοδος και των υπόλοιπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ