• Οι ξηροί καρποί ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα

  2:19 πμ, Παρασκευή 06 Ιουλ 2018 2:19 πμ, Παρασκευή 06 Ιουλ 2018

  Οι δίαιτες πλούσιες σε ξηρούς καρπούς μπορεί να βελτιώσει την αντρική γονιμότητα σε διάστημα μερικών εβδομάδων, όπως προκύπτει από έρευνα Ισπανών επιστημόνων.

  Στην έρευνα συμμετείχαν 119 υγιείς άντρες νεαρής ηλικίας 18-35 ετών για 14 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι περιλάμβαναν 60g ημερησίως μικτά αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια είχαν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων καθώς και σπέρμα υψηλής ποιότητας.

  "Τα ευρήματα αυτά θα αυξήσουν ενδεχομένως τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να συλλάβει", όπως τονίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άλμπερτ Σάλας Ουέτος, από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ταραγόνα της Ισπανίας.

  "Η μελέτη δημιουργήθηκε ως απάντηση στη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας του ανθρώπινου σπέρματος, που αποδίδεται στη ρύπανση, το κάπνισμα και τις τάσεις προς μια δίαιτα δυτικού τύπου'', πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας.

  Οι μισοί έπρεπε για 14 εβδομάδες να καταναλώνουν καθημερινά 60 γραμμάρια ξηρών καρπών -αμύγδαλα, φουντούκια,καρύδια- ενώ οι άλλοι μισοί ακολούθησαν το συνηθισμένο διατροφικό τους πρόγραμμα. Όλοι οι συμμετέχοντες έδιναν τακτικά δείγματα σπέρματος προς ανάλυση πριν και κατά τη διάρκεια της μελέτης.

  Οι αναλύσεις των δειγμάτων έδειξαν πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς παρουσίασαν κατά μέσο όρο:16% αύξηση στον αριθμό ων παραγόμενων σπερματοζωαρίων τους,6% βελτίωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων τους,1% βελτίωση της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων τους και,τέλος,4% αύξηση του βαθμού ζωτικότητας των ων σπερματοζωαρίων τους (δείκτης που εκφράζει το ποσοστό υγιών σπερματοζωαρίων που υπάρχουν στο σπέρμα).

  Τα νέα ευρήματα έρχονται να ενισχύσουν τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα που υπογραμμίζουν τον σημαντικότατο ρόλο της διατροφής στην αντρική γονιμότητα. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι βελτιώσεις στην ποιότητα του σπέρματος παρατηρούνται και χάρη σε μια διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα,όπως τα Ω-3 και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε .

  Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βαρκελώνη και πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

  Πηγή: independent.co.uk

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα